RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Це маячня! Забужко жорстко відповіла на скандальні слова Путіна про Україну

Українська письменниця, лауреат Шевченківської премії-2019 в номінації "Публіцистика" Оксана Забужко переконана, що скандальна заява президента Росії Володимира Путіна про Україну - це "маячня психічно хворого".

Таку думку вона висловила в інтерв'ю "Апострофу".

"Проблема полягає у тому, що ця психічно хвора особа очолює сусідню з нами країну. Можна пригадати те, що делікатно сформулювала Ангела Меркель у 2014 році: "він живе у своєму світі". Це оптимістичний спосіб сказати, що він хворий на шизофренію і неадекват. У його світі "украінского язика нє существовало до XVI вєка". У його світі Росія, тобто Московія, була уже у Х столітті, хоча вона тоді ще не існувала. У його світі ми "одіннарод", бо якось так його вчили, чи я не знаю, що з ним відбувалося – це питання до його психіатра чи психоаналітика", - говорить вона.

За її словами, проблема полягає ще й в тому, що поруч з російським лідером немає ні психіатра, ні психоаналітика, але є, вибачте, "ядерна кнопка".

"І тому цілий світ удає, що з ним можливий якийсь діалог і його можна якось утихомирити. Треба реально усвідомлювати, що сусідньою країною править соціально небезпечний шизофренік. Я не вважаю за потрібне і корисне розбирати маячню шизофреніка і полемізувати з ним за фактом, розповідати йому: "ні-ні-ні! Ось дивіться, є підручники, написані професорами Колумбійського й Гарвардського університетів ще в минулому сторіччі. У них викладено історію української мови, зокрема і як вона розвивалась", - і вчити його лінгвістики, філології тощо. Ні! Путіна треба госпіталізувати. І чим швидше прогресивне людство це усвідомить, тим більше шансів у нас усіх лишитися цілими – і фізично, і, до речі, психічно", - додала Забужко.

Письменниця також наполягає на тому, що слова Путіна є класичним клінічним маренням.

"Завтра він розповість вам, що в Україні ходять догори ногами. Ну щось подібне уже було – снігурі, "розіпнуті хлопчики", пенсіонерки з монтажною піною тощо. Все це частина безумної програми. І коли ми починаємо кожного разу реконструювати висловлювання Путіна і розповідати, що "хворий не має рації", у мене виникає кожного разу відчуття, що ми щось робимо глибоко неправильно", - запевнила вона.

Детальніше про це, читайте в матеріалі "Апострофа": Путіну потрібні не Донбас і Крим, а мільйони українців - Оксана Забужко.