RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Це провал, але не у зовнішній політиці: що не так з бурхливою діяльністю Єрмака

У діяльності голови Офісу президента Андрія Єрмака є певні провали.

Про це повідомили "Апострофу" політичні експерти.

Зокрема, мова йде не стільки про сферу зовнішньої політики, як про сферу комунікацій.

У тому, що президент настільки сильно довіряє Єрмаку, є кілька проблем. Справа в тому, що зовнішня політика - процес багатосторонній, і має значення не тільки те, що про Єрмака думають Зеленський, Кулеба або будь-який інший "топ" в Україні, а й те, яку думку з цього приводу мають міжнародні партнери і противники України.

"Не хотілося б порівнювати Україну з банановою республікою, але це так і виходить. Тому що коли голова Офісу президента так багато уваги приділяє вирішенню найгострішої нашої зовнішньої проблеми - конфлікту з Росією, це не може не викликати запитань у наших партнерів. Адже за великим рахунком це свідчить про те, що у Володимира Зеленського відсутнє власне бачення і він повністю довіряє панові Єрмаку. Який, хоча і є юристом-міжнародником за освітою, демонструє повну відсутність досвіду дипломатичної діяльності. Крім того, як людина не з зовнішньополітичних структур, Андрій Єрмак не має права підписувати жоден документ, який потребуватиме ратифікації. Подібна ситуація не може не здаватися дуже дивною для наших міжнародних партнерів", - сказав директор Інституту світової політики Євген Магда.

На щастя, поки довіра Зеленського до Єрмака не переважила дипломатичний протокол. І голова Офісу президента хоч і роз'їжджає по світу, але ставить свої підписи тільки під тими документами, де має право. І ходить на зустрічі тільки з рівними за статусом особами - різними радниками та заступниками.

"Андрій Єрмак поки завіряв підписом тільки документи з засідань ТКГ у Мінську, де президент визначив його як головного відповідального. Під час поїздок до Німеччини та Франції делегації очолювалися віце-прем'єром. А те, що значна медійна увага була приділена саме Андрію Єрмаку - це скоріше провал комунікацій, але аж ніяк не провал у зовнішній політиці. До того ж, президент визначив пана Єрмака як свого головного комунікатора по нормандському процесу. У Франції відповідна зустріч була з радником президента Макрона, і делегувати на неї міністра або віце-прем'єра було б не у відповідності з їх статусом", - пояснила директор програм безпеки "Українська призма" Ганна Шелест.

Детальніше про те, які ризики несе для України той факт, що важелі впливу на міжнародну політику виявилися в руках Андрія Єрмака, читайте в матеріалі "Апострофа": Без повноважень, але з амбіціями: коли Єрмак підставить Зеленського.