RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

НАБУ і САП не змогли вчасно завершити розслідування і передати справу "Роттердам+" до суду - журналіст

Спеціалізована антикорупційна прокуратура призупинила на невизначений термін розслідування у справі "Роттердам+".

Про це в Facebook повідомив журналіст Юрій Бутусов з посиланням на джерела в САП, передають "Українські новини".

"3 серпня антикорупційна прокуратура зупинила розслідування. Це рішення узгоджене з НАБУ. У справі немає ключового елемента, без якого вона втрачає сенс - експертизи, яка визначає наявність збитків державі. Ця експертиза проводиться рік в експертному центрі СБУ. Але вона все ще не завершена. САП дає нагоду НАБУ і СБУ завершити експертизу, оскільки тепер термін розслідування зупинено", - написав журналіст.

8 серпня 2020 закінчувався термін проведення розслідування, яке триває 3,5 року, з березня 2017. Згідно з КПК, до 8 серпня 2020 НАБУ зобов'язане було завершити розслідування, а САП передати справу до суду або закрити справу за відсутністю складу злочину.

За інформацією адвокатів боку захисту, НАБУ за 3,5 року не вдалося отримати жодної експертизи, яка підтверджує нанесення збитків формулою "Роттердам+". Сторона захисту надала висновки 4 українських державних і міжнародних дослідних інститути, які підтвердили відсутність збитків або необгрунтованого отримання прибутку від дії формули. Інформацію про відсутність висновків експертизи про збитки в кінці червня 2020 підтверджував і сам глава САП Назар Холодницький.

Колишній заступник генпрокурора (2015-2016) Давид Саквалерідзе також заявив, що в справі "Роттердам+" немає складу злочину, через що вона може розвалитися в суді.

Формула "Роттердам+" діяла для розрахунку вартості вугілля при встановленні прогнозної оптової ціни електроенергії виключно для промислових споживачів в період 2016-2019. Вона передбачала включення вартості доставки вугілля від хабів Амстердам-Роттердам-Антверпен. Формулу було скасовано з 1 липня 2019 з введенням ринку електроенергії.

Аналогічний принцип ціноутворення з 2017 і до теперішнього часу діє при визначенні вартості природного газу для населення. Ціни встановлюються на підставі вартості газу в європейських хабах плюс витрати на його доставку в Україну. Цей принцип - так звана формула "Амстердам+" - в червні 2020 був прописаний в меморандумі з МВФ, підпис під яким поставив в тому числі президент Володимир Зеленський.

За оцінками голови виконавчого комітету Ради реформ України Михайла Саакашвілі, принцип ціноутворення на вугілля за формулою "Роттердам+" ідентичний принципом "Амстердам+", який застосовується для визначення ціни на газ для населення.

Через рік після скасування формули "Роттердам+", 10 липня 2020 держкомпанія "Центренерго" за сприяння ОПУ і Міненерго уклала контракт на покупку українського вугілля за формулою "Роттердам+".