RU  UA

Суд у справі Марківа, санкції проти Лукашенка та повітряний бій у Карабаху: головні новини 29 вересня

В Італії триває суд у справі Віталія Марківа, Канада та Велика Британія ввели санкції проти Лукашенка, а Вірменія заявила про збиття винищувача Туреччиною. Про це і не тільки у підсумковому випуску новин на Апостроф TV.

Засідання суду у справі Марківа

У Мілані пройшло перше апеляційне засідання у справі українського офіцера Віталія Марківа. Італійська феміда розглядає скаргу на вирок нацгвардійця, за яким його ув'язнили на 24 роки. Марківа визнали причетним до загибелі італійського фотокореспондента Андреа Роккелі та його перекладача Андрія Миронова під Слов'янськом у 2014 році. Україна вважає вирок політизованим. Перше апеляційне засідання проходило за зачиненими дверима. До зали допустили адвокатів та представників відповідачів і позивачів. Крім того, потрапити на засідання мали змогу дванадцять журналістів. Наступне слухання у справі, на якому виступатиме українська сторона, заплановане на четвер.

Західні країни ввели санкції проти Лукашенка

Велика Британія та Канада внесли Олександра Лукашенка до чорного списку. Країни запровадили санкції проти нього, його сина та низки білоруських силовиків. Віднині їм заборонений в'їзд до Канади та Великої Британії, а їхні активи будуть заморожені. МЗС Канади пояснює санкції проти зазначених осіб причетністю до фальсифікації виборів та придушення мирних протестів у Білорусі.

Збиття вірменського винищувача

Вірменія звинуватила Туреччину в тому, що винищувач F16 збив їхній літак. Пілот вірменського штурмовика, за даними влади, загинув. У Туреччині та Азербайджані вже спростували цю інформацію. Конфлікт у Нагірному Карабасі продовжує загострюватися: Азербайджан заявив про дванадцятьох загиблих серед мирного населення, вірменська сторона говорить про втрату чотирьох цивільних.