RU  UA

Іду красти гроші: як українці обирають, за кого голосувати - ексклюзивний експеримент

Уже цієї неділі, 25 жовтня, відбудуться місцеві вибори. Журналіст Апостроф TV Андрій Штангрет вирішив провести власний експеримент та дізнатися, як цьогоріч проходитиме волевиявлення та як голосуватимуть люди у невеликих населених пунктах.

Подробиці - у сюжеті Апостроф News.

По всій Україні громадяни обиратимуть депутатів місцевих рад, міських та селищних голів. Волевиявлення проходитиме вже за новим виборчим кодексом, за яким у населеному пункті, де мешкає понад 10 тисяч людей, кандидат не може бути самовисуванцем, а має йти до влади лише від партії. Така ситуація склалася у селищі Глеваха на Київщині. Чи знають про нововведення його жителі і як будуть обирати нову владу?

Журналіст провів експеримент, видавши себе за молодого кандидата, який хоче потрапити до місцевої влади, розробив агітку і навіть вигадав слоган: "Штангрет Андрій - депутат твоїх мрій!". Чи голосуватимуть за нього виборці?

"А ви місцевий? За місцевого тільки проголосую, який знає усі проблеми, розумієте. Всі рвуться до влади чогось, але ніхто нічого не робить, ось у чому справа. Як я копала 50 років назад лопатою, так і копаю — нічого немає. От тут плитку поклали, а чого в школі не поклали?" - бідкається місцева мешканка.

"Звідки ви? Хто? Молодий кандидат — звідки? Так, яка у вас платформа? Що ви до чого? Що ви для масиву зробити можете? Новий струмінь, як кажуть, молоді повинні дерзати, робити, допомагати селищу”, - зазначив чоловік.

Ще одна місцева мешканка додала, що молодим треба давати світло. Вон б проголосувала за нашого кандидата, бо він симпатичний та вселяє довіру. Такої думки дотримується не лише вона.

"Просто тому, що молодий? Чому б і ні? Звісно. Молодим має бути зелене світло, обов'язково”, - додала жінка.

Агітація без обіцянок все ж таки справила враження на виборців. З десятьох опитаних жителів села лише двоє запитали - звідки кандидат та яку програму має. Решта вирішили дати дорогу молодим. Крім того, ніхто не запитав про "Молодіжну" партію, яку вигадав журналіст. Хоча перебування у партії - обов'язкова умова, щоб балотуватися у Глевасі, та її можна обійти.

"Треба щоб партія вас включила в єдиний список і цей єдиний список партія проголосувала на своїй конференції, на своєму з’їзді. Затвердила вас як одного з депутатів, які ідуть по цьому списку в нашу громаду, і тоді ви можете балотуватися”, - наголосив депутат селищної ради Глевахи Володимир Медушівський.

Ще одне село неподалік від Києва - Гатне. Тут мешкає 8 тисяч жителів. Щоб балотуватися тут, партія не потрібна. Мешканцям цього населеного пункту так само поставили питання, чи проголосували б вони за молодого кандидата.

"Ти повинен себе якось проявити. Ну тобто щоб ти ходив по людях, тебе знали", - відповів житель Гатного.

"Молоді всі обіцяють, а ти Гатенський? (Ні) От зараз у нас багато не гатенських. З Крюківщини, з Чабанів. А от за свого я не буду голосувати, бо він ображає пенсіонерів і дуже був несправедливий" , - додала пенсіонерка.

Один чоловік усе ж поцікавився, з якою метою наш кандидат іде на вибори? На слова "гроші красти", він відповів, що проголосував би звісно, якби з ним поділилися.

Ділитися справді є чим. Село Гатне - ласий шмат землі під Києвом. Місцеві мешканці вже обурені махінаціями: серед кандидатів, що балотуються, багато технічних. Чимало замість виборчих програм роздають продуктові набори. Крім того, у населеному пункті вже встигли змінити членів виборчої комісії. Жителі села обурені, кажуть - обіцянкам не вірять. Однак незважаючи на це, у програми кандидатів вони не поглиблюються.