RU  UA

Путін хворий, він зробив величезну помилку: історик озвучив прогноз щодо майбутнього Росії

Російський історик і громадський діяч Андрій Зубов розповів, в чому полягає "хвороба" президента Росії Володимира Путіна, і назвав його велику помилку.

Про це йшлося в ефірі програми "Всьо по бєспрєдєлу" на телеканалі Апостроф TV.

Путін "хворий" Радянським Союзом, він прагнув відтворити його.

"Так, він хворий. І йому, як політику, це дуже заважає. Розумієте, в 90-і роки, коли дійсно по всьому колишньому СРСР були дуже великі негаразди, злидні, бандитизм відвертий - в Україні, в Росії і в Білорусі, всюди - то в цій ситуації люди хотіли повернутися в добре старе минуле. Вони забули вже про ті неприємні моменти, з якими це добре минуле пов'язане, але вони пам'ятають, що тоді було, принаймні, стабільно і спокійно", - говорить історик.

Саме на цій хвилі у 2000 році Путін і прийшов до влади. Вибори були демократичними і він дійсно отримав 50 з гаком відсотків голосів.

"І Путін подумав, що тепер його мрія може здійснитися. Тобто він тепер може дійсно народ привести в світле минуле, яке йому самому дуже любо. І ось тут він зробив величезну помилку. Хоча народ і хотів цього, це був абсолютний тупик. Туди неможливо було вести людей, тому що його друга мета і мрія - це стати об'єднуючим центром, лідером всього пострадянського світу ", - зазначив Зубов.

Він додав, що Путін хотів якщо не відновити Радянський Союз, то, щонайменше, стати центром колишнього Радянського Союзу, очолити цей процес. Але це було б можливо тільки в тому випадку, якщо б Росія була технологічно, економічно і політично в авангарді світу, а не в хвості.

Історик також оцінив можливість Майдану в Росії. Для розуміння ситуації Зубов запропонував перевести слово "Майдан" на російську мову - це буде площа.

"Тобто люди вийдуть на площу. Це те, до чого закликали декабристи в 1825 році. Чи можуть люди вийти на площу? Звичайно, можуть. В минулому році, коли були сфальсифіковані вибори в Московську міську думу, багато людей вийшло на вулиці. Були арешти і багато насильства. Російське суспільство абсолютно готове, воно нічим в цьому сенсі не відрізняється від українського, білоруського чи вірменського. Це все пострадянські суспільства з одними і тими ж хворобами і з одними і тими ж процесами", - констатував він.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": У Росії чудово розуміють, за що Путін вирішив покарати Україну - історик Андрій Зубов.