RU  UA

Ефект удушення: економіст пояснив, як санкції кидають Росію на технологічний смітник

Запроваджені проти Росії санкції не мають чітко артикульованого механізму впливу на російську економіку, однак вплив політичних факторів завдає Росії більшого удару, ніж самі обмеження.

Про це розповів Сергій Алексашенко, економіст, колишній перший заступник голови Центрального банку РФ і позаштатний радник міністра фінансів Сергія Марченка і голови Національного банку України Кирила Шевченка в ефірі програми "Розклад Кулініча" на Апостроф TV.

Експерт назвав різницю між санкціями проти СРСР в 1974 році і теперішніми санкціями проти РФ.

"Якщо зараз порівняти санкції США проти РФ з прийнятою Конгресом США в 1974 році поправкою Джексона-Веніка проти Радянського Союзу, який не дозволяв еміграцію євреїв до Ізраїлю, можна побачити, що введені тоді жорсткі технологічні санкції мали свій ефект. Цього не можна сказати зараз - ні за президентства Обами, ні при новій адміністрації Байдена - чіткої артикуляції про те, з якою метою введені санкції, немає ",- пояснив Алексашенко.

Разом з тим, є санкції, які впливають на російську економіку як удушення.

"Запроваджені проти РФ санкції роблять ведення бізнесу в Росії непривабливим для інвесторів, оскільки в певний момент будь-яка російська компанія може опинитися під санкціями і бізнес треба буде закривати. Це називається політичний ризик і він настільки високий, що іноземний бізнес не хоче йти в Росію", - пояснив економіст.

Таких прикладів, за його словами, є чимало, і всі ці фактори відкидають Росію на технологічний смітник.

"Іноземні інвестиції - це знання, технології, сучасне обладнання, вбудовування в сучасний технологічний процес, доступ на світові ринки, інтеграції з іншими компаніями. Цього всього в російській економіці немає вже сім років з 2014 року, як немає і іноземних інвестицій. Приміром, літак Superjet так і не можуть довести до розуму - всі іноземні компанії, що бради його в лізинг, відмовилися, літак МС -21 - така ж ситуація. Причина в тому, що в цих літаках багато імпортних комплектуючих, які ніхто не хоче давати через ризик опинитися під санкціями. Такі ж проблеми в суднобудуванні, електроніці, нафтовидобувній галузі", - резюмував Алексашенко.

Пряма мова експерта з 22.50:

Як повідомляв "Апостроф", Сергій Алексашенко заявив, що Росія таки добудує газопровід "Північний потік-2", оскільки він є економічно вигідним для країн Європи. Однак на стадії сертифікації газопроводу можуть виникнути проблеми.