RU  UA

Названо серйозну проблему для Росії після завершення будівництва "Північного потоку-2"

Незважаючи на санкції з боку США, Росія таки добудує газопровід "Північний потік-2", оскільки він є економічно вигідним для країн Європи. Однак на стадії сертифікування газопроводу можуть виникнути проблеми.

Про це розповів Сергій Алексашенко, економіст, колишній перший заступник голови Центрального банку РФ і позаштатний радник міністра фінансів Сергія Марченка і голови Національного банку України Кирила Шевченка в ефірі програми "Розклад Кулініча" на Апостроф TV.

За його словами, у питанні будівництва газопроводу "Північний потік-2" як масштабного економічного проекту не повинно бути ні в кого іллюзій, що його будівництво якимось чином може бути зупинено.

"Економічні зв'язки Європи з Росією, особливо Німеччини з Росією, набагато сильніші, ніж економічні зв'язки США з Росією. Та і в самих США є певні економічні інтереси в Росії, які навіть при запровадженні санкцій проти РФ залишилися недоторканними. Це, приміром, закупівля титану для виробництва Боїнгів і ракетних двигунів в Росії. Так само і Німеччина серез свої економічні інтереси в "Північному потоці-2", а це щорічно 2-3 млрд євро прибутку, не має наміру від нього відмовлятися", - розповів економіст.

Алексашенко зауважив, що питання завершення будівництва газопроводу фактично вирішене, однак проблеми в Росії можуть виникнути в частині його ліцензування.

""Північний потік-2" таки добудують, трубу прокладуть. Але потім розпочнеться інший процес: потрібно буде пройти різноманітні перевірки, отримати ліцензії, страхування... А тому основні гравці на цьому ринку, можуть не піти на співпрацю з РФ саме через санкції. Чи зможе "Газпром" знайти якусь компанію, яка сертифікує газопровід і її висновок задовольнить європейців, тут є велике питання", - резюмував економіст.

Пряма мова експерта з 15.40:

Як повідомляв "Апостроф", Росія відновила будівництво "Північного потоку-2", але ситуація на ринку газу стрімко змінюється - газопровід вже не виглядає таким вигідним, як це було спочатку.