RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Не можна скидати з рахунків: що стоїть за оголошенням в розшук фігуранта "амбарної книги" Партії регіонів

У США нещодавно оголосили в розшук уродженця України Костянтина Килимника, якого пов'язують зі скандальним американським політтехнологом Полом Манафортом. Це може бути частиною боротьби нинішньої демократичної адміністрації з республіканцями і, зокрема, з екс-президентом США Дональдом Трампом.

Про це в коментарі "Апострофу" заявив директор департаменту внутрішньої політики МЦПД Ігор Петренко.

"Можливо, нинішня адміністрація хоче отримати інформацію, яка їй буде вигідна в разі активізації Трампа. Не варто скидати з рахунків те, що він продовжує говорити про свої амбіції. Та й республіканці можуть захотіти качати ситуацію, наприклад, по Burisma: в такому випадку у демократів завдяки розслідуванню по Килимнику і його зв'язкам може бути "український" контраргумент. Демократи можуть взяти і курс на те, щоб і далі "топити" республіканців, які можуть щось готувати", - сказав фахівець.

Також не виключено, що таким чином США хочуть передати сигнал українському істеблішменту. Це можна пов'язувати з тим, що останнім часом Банкова сильно зблизилася з Сергієм Льовочкіним, давнім знайомим розшукуваного партнера Манафорта, уточнює Петренко.

Він упевнений, що такі події можуть не подобатися нинішньої влади у Вашингтоні, як і надмірний вплив на Банкову олігарха Ріната Ахметова.

"Якщо говорити про Льовочкіна - він близький до Єрмака, але це не означає, що він в максимальному фаворі у влади, де є частина його людей. У владі ж є і люди Порошенка, і старі, ще кучмівські кадри. Можливо, американці передають сигнал влади, що небажано надмірне зближення влади з Льовочкіним, і не тільки з ним. Ось Ахметов з одного боку виступає як союзник влади в медіа, а з іншого боку НКРЕКУ виносить ДТЕК максимальний штраф в 3 млн і ще й публікує перелік депутатів, які є лобістами олігарха. Якщо говорити про те, передають чи США йому "звісточку", згадуючи Килимника, то це навряд чи: у нього є свої канали зв'язку з США, він спілкується з ними безпосередньо. Якби був сигнал Ахметову, він був би іншим, і швидше за все не через публічний простір ", - завершив він.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Сигнал Ахметову і Льовочкіну: навіщо США оголосили в розшук фігуранта "амбарної книги" Партії регіонів