RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Санкції проти "королів" контрабанди: фото і деталі біографії фігурантів списку РНБО

У п'ятницю, 2 квітня, Рада національної оборони і безпеки (РНБО) ввела персональні санкції проти 10 представників української контрабанди і оприлюднила їх імена.

"Апостроф" розповідає про кожного з них.

1. Іван Бокало

Екс-депутат Львівської облради, в минулому - старший інспектор відділу технічних засобів контролю Львівської митниці. Він фігурує в ЗМІ як оператор "сірих" схем по ввезенню в Україну авто з-за кордону і "обілєчивання" вантажівок, що в'їжджають в Україну з Європи.

У 2014 році Бокало влаштував пишне весілля дочки в одному з найдорожчих готелів Львівщини - "Ріксос-Прикарпаття", який належить бізнес-групі Ріната Ахметова. За приблизними підрахунками фахівців весільних агентств, весілля обійшлося в кілька десятків тисяч доларів.

2. Валерій Пересоляк


Бізнесмен з села Минай на південній околиці Ужгорода володіє футбольним клубом "Минай" і є главою Ужгородської федерації дзюдо. Його називають "королем контрабанди" на Закарпатті. За деякими даними він нібито курує масштабну схему з доставки різних товарів з Європи без декларування, в так званих "італійських бусиках". Крім того, за чутками, він також займається контрабандою сигарет.

Пересоляк пропрацював на Закарпатській митниці понад 10 років. У 2013 році був заступником начальника адміністративно-господарського управління Чопської митниці. У 2014 став заступником начальника, а звільнився з митниці в 2016 році з посади начальника управління ризиків та протидії правопорушенням Закарпатської митниці Державної фіскальної служби. Після звільнення зберіг вплив та зв'язки з митницею.

При звільненні Пересоляк задекларував 13 земельних ділянок в Ужгороді та Закарпатській області, два будинки, чотири квартири, а його родина за рік отримала 2,8 млн грн доходу від підприємницької діяльності.

Є інформація, що Пересоляк контролював схему, за якою через пункт контролю "Чоп (Тиса)" щомісяця перевозять 4000 мікроавтобусів з контрабандою. Журналіст-розслідувач Євген Плінський назвав Пересоляка головним куратором та монополістом контрабанди на Закарпатті та оцінив його дохід в 1,5 мільйони доларів США на місяць.

3. Юрій Кушнір

З 2010 по 2015 рік був депутатом облради Чернівецької області і має репутацію хрещеного батька контрабанди в області. Його бізнес-активи включають Чернівецький завод будівельних матеріалів, видобуток корисних копалин, роздрібну торгівлю, охоронне агентство "Сокіл", і багато іншого. Його називають винахідником схеми з "несунами", коли підлягає переправлення через кордон дрібними партіями пішки через кордон переносять місцеві жителі.

Кушнір фігурує у справі про хабар ексголови облради Івана Мунтяна. За версією слідства, Кушнір ймовірно дав Мунтяну 180 тисяч доларів за передачу в оренду комунального санаторію.

4. Олександр Єремейчук

Єремейчук відомий на Буковині під прізвиськом "Слон", його називають смотрящим "за контрабандними справами від екс-нардепа від" Народного фронту "Максима Бурбака. Знайомства і навіть дружби з Єремейчуком Бурбак не приховує, але в те, що його друг також є кримінальним авторитетом не вірить.

Єремейчук — засновник підприємства "ВІП КОМ". Він брат експрокурора Кіцманського району Миколи Єремічука. У 2017 році під час представлення нового прокурора області тодішній генеральний прокурор Юрій Луценко сказав, що на Буковині діють "угруповання контрабанди "слона" (Єремейчука - ред.) та Кушніра".

5. Орест Фірманюк

Офіційно він - митний брокер, власник ряду фірм, що працюють в сфері зовнішньоекономічної діяльності (ТОВ "Валгер груп", "Аеропорт Київ Карго"). Однак Максим Нефьодов, коли обіймав посаду голови Державної митної служби, називав Фірманюка "контрабандистом № 1 України". Його прізвище звучить в контексті інцидентів на митницях Київської, Одеської, Закарпатської, Львівської та інших областей. Йдеться про різні схемах мінімізації митних платежів - зокрема, про класичну схему з підміною, коли, наприклад, дорогі тканини заїжджають під виглядом серветок, а смартфони або ноутбуки - під виглядом запчастин до них.

Починав підприємець з декількох брокерських контор, які займалися підготовкою документів і "вирішенням питань" проведення митного оформлення товарів. В Одеському і Іллічівському портах була в ходу схема "розмитнення через модних брокерів".

Фірманюк потрапив навіть на сторінки сайту "Миротворець", що спеціалізується на оприлюдненні інформації про осіб, які співпрацюють з сепаратистами в ОРДЛО. За версією укладачів ресурсу, Орест Фірманюк "фінансує незаконні військові формування".

6. Вадим Альперін

Гучна історія з його затриманням за звинуваченням у контрабанді в 2020 році облетіла ЗМІ всієї України. Заарештований детективами НАБУ, Альперін вийшов під заставу 76,6 мільйона гривень. Президент Володимир Зеленський свого часу називав його "хрещеним батьком контрабанди в Україні".

Альперін спеціалізується на ввезенні тканин і взуття з Китаю та країн Близького Сходу з використанням фірм-одноденок, які отримували "зелене світло" на всіх митницях відразу після реєстрації. А прокрутивши десять - двадцять операцій, закривалися.

7. Олександр Чудаков

Олександр Чудаков з Одеси. Його прізвище фігурувало в ЗМІ у зв'язку з кримінальною справою про присвоєння керівництвом одеської поліції вантажу контрабандних сигарет. Чудаков був власником складу, куди за вказівкою поліцейських відправили на зберігання 3,5 мільйона пачок контрабандних сигарет, після чого вони були розпродані на споживчому ринку.

8. Віктор Шерман

Відома особистість в Одесі, він займається не тільки експортно-імпортними операціями, але має інтереси в інших видах діяльності. Шерман спеціалізується на доставці в Україну товарів з Туреччини, в тому числі і для потреб підприємців знаменитого "7-го кілометра".

Разом з депутатом міськради Кисловським будує висотку в одному з найпрестижніших районів Одеси - на Лидерсовському бульварі навпроти центрального Парку Шевченка.

Він також співвласник кінотеатру "Золотий Дюк" - партнером його з цього бізнесу є депутат Одеської міськради від "Слуги народу" актор Олег Філімонов. Йому також належить приватна клініка "Лідермед".

Довгий час Шерман і Альперін вважалися партнерами, проте потім їхні шляхи розійшлися.

Вважається, що справи Шермана особливо круто пішли в гору після того, як він став постійним клієнтом "офісу контрабанди Грановського". Після зміни влади він залишився на плаву, але в кінці 2020 року в нього вдома і на його підприємствах провели обшуки співробітники СБУ. Про те, що знайшли у бізнесмена і які все це мало правові наслідки, невідомо.

9. Олександр Кравченко

Кравченко свого часу очолював слідчий відділ СБУ в Одеській області, потім був підвищений до першого заступника Головного слідчого управління Служби безпеки України. Офіційно Кравченко спеціалізувався на боротьбі з контрабандою. Однак він мав спільні справи з вищезазначеним Олександром Чудакова, а фірма його дружини Юлії Кравченко причетна до сумнівних схем поставок лікарських препаратів з Індії.

10. Володимир Дідух

Володимир Дідух також відомий як "Вова Морда" за професією - чоботар. Свою кличку і популярність він отримав в 2005 році. Тоді на колегії міністерства внутрішніх справ президент Віктор Ющенко показово вичитував присутніх генералів: "Що це за морда така, від якого у Львові всі плачуть? Це конкретна кликуха одного з мордоворотів? Скільки дивізій вам дати, щоб цієї Морди не було?"

У Львові Дідуха іноді називають "останнім справжнім бандитом з 90-х". Дідух, як вважається, багато займався сигаретами, а також організував в 2007 році схему контрабанди в Німеччину брухту кольорових металів, який везли у Львівську область із Запоріжжя, а точніше, з відвалів заводу "Дніпроспецсталь".

Вважається, що в даний час він має безпосереднє відношення до незаконного видобутку бурштину в Рівненській області та його вивезення за кордон. Крім того, ім'я Дідуха пов'язують зі схемами по контрабанді нафти, бензину та спирту.

Як повідомляв "Апостроф", двоє волинян змайстрували саморобний літальний апарат, щоб транспортувати до Польщі контрабандні сигарети.