RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Про що говорили Меркель і Путін в Москві: головні тези про Україну

У п'ятницю, 20 серпня, канцлер Німеччини Ангела Меркель прибула з робочим візитом до Російської Федерації. За підсумками їх переговорів з президентом Росії Володимиром Путіним, глави держав дали спільну прес-конференцію.

"Апостроф" зібрав головні тези Меркель і Путіна про Україну.

Що про Україну сказала Ангела Меркель

Про Крим

Меркель заявила, що анексія Криму Росією порушує територіальну цілісність України і Німеччина буде відстоювати цю позицію.

"Наша позиція така, що анексія Криму порушує територіальну цілісність України і ми будемо відстоювати цю позицію", - сказала вона.

Про територіальну цілісність України

"І я в будь-якому випадку до останнього дня на своєму посту буду виступати за те, щоб територіальна цілісність України могла бути гарантована", - заявила Меркель.

Про нормандський формат

Меркель констатувала застій в нормандському форматі і виступила за відновлення зустрічей в його рамках.

"Нормандський формат - єдиний політичний формат, який у нас є в наявності, для обговорення спірних тем ... На жаль уздовж лінії розмежування гинуть українські військові і я виступала за те, щоб відновити зустрічі і дати більше життя цього формату", - заявила вона .

Про транзит газу Україною після 2024 року

Меркель висловилася за продовження контракту між Росією і Україною про транзит газу. Чинний контракт закінчується в 2024 році.

Що про Україну сказав Володимир Путін

Про ситуацію на Донбасі

"Не може не турбувати й те, що на Україні був прийнятий цілий ряд законів і підзаконних актів, по своїй суті суперечать Мінським угодами. Складається враження, що керівництво цієї країни вирішило в принципі відмовитися від мирного вирішення ситуації", - сказав він.

Путін також попросив Меркель в ході візиту в Україну вплинути на Київ для "виконання всіх зобов'язань по Донбасу".

Про "Північний потік-2"

"Заяви, що "Північний потік 2" є політичним проектом - це спроба ввести в оману, він на 2 тис км коротше, ніж український транзит", - сказав глава РФ.

Путін заявив, що РФ готова після 2024 року здійснювати транзит газу через Україну, а обсяг і терміни контрактів будуть залежати від потреб ЄС.

Крім того, Путін запевнив Меркель, що Росія виконає всі свої зобов'язання за контрактом з Україною на транзит газу, навіть після її відходу.

Нагадаємо, 22 серпня Ангела Меркель планує відвідати Україну. У Німеччині розповіли про програму її візиту.