RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Меркель з Києва натякнула Москві, що через 25 років Німеччина відмовиться від російського газу

Канцлер Німеччини Ангела Меркель виступає за збереження після 2024 року транзиту російського газу до Європи через територію України і не виключає, що Берлін до 2045 року може відмовитися від палива.

Про це політик заявила на прес-конференції за підсумками зустрічі з Володимиром Зеленським.

За словами канцлера ФРН, Україна повинна розвиватися в напрямку кліматичного нейтралітету, до якого Німеччина прагне до 2045 року.

Меркель зазначила, що Україна після 2024 року, коли завершується договір про постачання російського газу, повинна залишитися транзитною країною, через яку надходить паливо до країн Європи. Канцлер також натякнула, що до 2045 року, коли Німеччина повинна досягти кліматичного нейтралітету, Берлін буде споживати менше російського газу.

"Ми після 2024 року будемо експортувати газ з Росії до Європи, і тут важливо, щоб Україна залишилася транзитною країною, і важливо, щоб цей договір був продовжений, і потім вже крок за кроком - це дуже важливо для РФ - і Україна повинна розвиватися в сторону кліматичного нейтралітету. Німеччина повинна досягти цього до 2045 року. І саме тому буде менше споживання газу, і тоді газ не буде йти ні "Північним потоком", ні газотранспортною системою України, і тоді і Україна повинна бути готовою до того, що можна тоді зробити", - підкреслила Меркель на прес-конференції.

Канцлер вважає, що одна з можливостей для відмови від російського палива - партнерство для зеленої енергетики, а саме щодо водню. Меркель також висловила припущення, що в Україні можуть розширити поновлювані джерела енергетики.

"Але це не проблема, яка саме з 2024 року може замінювати транзит газу через газотранспортну систему України. Але в зв'язку з тими поновлюваними джерелами енергетики, які можуть бути розширені в Україні, тут є можливість допомогти, щоб за допомогою гідролізу, за допомогою зеленої енергії з поновлюваних джерел енергії можна виробляти і зелений водень і їм скористатися", - підсумувала політик на прес-конференції в Києві.

Раніше ми розповідали, що сказали Зеленський і Меркель на спільному брифінгу.