RU  UA

Про деякі неприємні речі заговорили вперше: український дипломат оцінив зустріч Зеленського і Байдена в США

Під час зустрічі у Вашингтоні президент України Володимир Зеленський та лідер Сполучених Штатів Америки обговорили низку важливих питань у двосторонньому співробітництві. Україна вперша заговорила зі США про речі, які не дуже подобаються американським партнерам.

Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV заявив український дипломат, посол України в Хорватії та Боснії і Герцеговині (2010-2017) Олександр Левченко.

"Президент сказав, що непроста зустріч, тому що ми, мабуть, вперше говорим Сполученим Штатам Америки, речі, які їм не дуже подобаються. "Північний поток-2", перш за все, - те, що нас турбує. Друге - обсяги допомоги. Ми одразу порівнюємо Афганістан, як проблему, яка провалилася, і там трильйони пішли внікуди, і Україну, де 350 млн на рік. Слухайте, напевно, ми більш надійний союзник, який знаходиться в Центральній Європі", - додав Левченко.

Велику роль зіграла і заява про спільне стратегічне партнерство. Востаннє подібні домовленості були укладені в 2008 році, а відтоді змінилися багато речей.

"З 2008 року багато змін відбулося, тому ця заява дуже важлива. Домовленість, що зустрічається в нас Комісія зі стратегічного партнерства на рівні Держсекретаря Блінкена та міністра закордонних справ Кулеби восени у Вашингтоні. Ми знаємо, що в жовтні у Києві будуть серйозні консультації з кібербезпеки. У нас декілька днів тому був указ президента про створення кібервійськ. Кіберзагрози, які існують щодо України, дуже величезні. США теж постраждали від кіберзагроз, але я думаю, що в них напрацювання посильніші за наші. Можете уявити, наскільки ми можемо постраждати, якщо на нас серйозно нападуть. Тому це важливо. Ну і десяте засідання Комісії з питань торгівлі та інвестицій буде найближчим часом - обговорення важливих питань, які стосуються двосторонніх речей. Там треба виходити на більші - мільярдні - обсяги торгівлі", - роз'яснив дипломат.

Крім того, президенти поговорили про питання Донбасу і Криму. Не оминули і тему "Північного потоку-2".

"Врешті-решт, не забули таку тему, як ковід, не забули тему допомоги населенню Донбасу. Була і фраза по Криму, "Кримській платформі". Сполучені Штати Америки підтримують територіальну цілісність і суверенітет України і позитивно оцінили проведення засідання в Києві по "Кримській платформі". Ми розуміємо, що повернення Криму військовим шляхом неможливе, а значить, це політико-дипломатичні та економічні речі. Ну і ще широкий спектр - енергетика. Я думаю, що деякі речі по "Північному потоку-2", які озвучив пан Зеленський, можливо, президенту США було не дуже добре то й слухати після домовленості з Меркель. Але я думаю, не все сказано. Ніколи все не озвучується пресі, про що домовляються", - резюмував Левченко.