RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

15 травня

Всі новини

У МЗС Польщі висунули серйозне звинувачення на адресу України

Заступник міністра закордонних справ Польщі Шимон Шинковский вель Сенк заявив, що поляки в Україні дискримінуються за віросповіданням, доступу до освіти рідною мовою і свободи слова.

Про це він сказав у четвер, 28 жовтня, на парламентській комісії по зв'язках із поляками за кордоном, передає dziennik.pl.

Чиновник зазначив, що "становище поляків в Україні змінюється на гірший бік". Цьому сприяють як об'єктивні, і суб'єктивні чинники.

Об'єктивними чинниками, що стимулюють зменшення польських громад в Україні, він назвав соціально-економічну ситуацію та пандемію коронавірусу та нагадав, що за рівнем смертності від COVID-10 наша країна знаходиться на другому місці в Європі.

"Польські громади в Україні скорочуються тривожними темпами, особливо серед молоді", – сказав Шинковський вель Сенк.

Серед суб'єктивних чинників погіршення становища поляків заступник голови польського МЗС перерахував несприятливий для них закон про мову, прославлення людей, пов'язаних із волинською трагедією, та зупинку ексгумації польських жертв.

За його словами, на поляків також впливає відсутність регламентованих відносин між державою та Римсько-католицькою церквою в Україні.

"Не буде перебільшенням сказати, що поляки в Україні зазнають дискримінації з погляду свободи віросповідання, доступу до освіти рідною мовою та свободи слова", – заявив чиновник польського зовнішньополітичного відомства.

У суботу, 30 жовтня, у Міністерстві закордонних справ України прокоментували неоднозначну заяву польських колег про нібито "дискримінацію" поляків в Україні.

"Використання подібних тверджень щодо положення польської спільноти в Україні є, щонайменше, некоректним. Воно вводить в оману наші суспільства, не відображає реальний стан дружніх та партнерських відносин України та Польщі", заявив речник відомства Олег Ніколенко агентству "Інтерфакс-Україна" ".

Представник МЗС України висловив подив і закликав Польщу "утримуватися від політичних оцінок, які дисонують із реальними намірами та кроками сторін для зміцнення партнерства".

Нагадаємо, 16 липня 2021 року в Україні набули чинності нові норми мовного закону, який раніше викликав претензії в Угорщині. Основна мета документа – збільшити присутність державної мови у публічному просторі та зміцнити її статус.