RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Переговори щодо Донбасу: стало відомо про виконання Україною вимог Кремля

Уряд України у понеділок, 24 січня, ухвалив рішення відкликати законопроект "Про основи державної політики перехідного періоду", який передбачав правила реінтеграції окупованих територій. Формальною причиною було названо виконання рекомендацій Венеціанської комісії, проте справжня причина може бути в іншому.

Про це повідомляє "Європейська правда", посилаючись на джерела та документи, які перебувають у її розпорядженні.

Як уточнив співрозмовник, це було єдине питання, для вирішення якого Кабмін і зібрався на позачергове засідання.

За словами віце-прем'єра з питань реінтеграції Ірини Верещук, документ необхідно змінити у кількох пунктах. Вона наголосила, що ці зміни неможливо внести в парламент між читаннями, а тому уряд має невідкладно відкликати внесений ним до Ради законопроект. Необхідність змін Верещук пояснила прагненням реалізувати рекомендації Венеціанської комісії Ради Європи.

Ще у жовтні 2021 року Венеціанська комісія дійсно рекомендувала змінити законопроект про перехідний період щодо Криму та Донбасу. Згідно з інформацією видання, реальною причиною термінового відкликання проекту є необхідність виконати вимогу, висунуту російською стороною як умову для проведення нової зустрічі Нормандської четвірки на рівні радників лідерів (Україну в цьому форматі представляє Андрій Єрмак, Росію – Дмитро Козак).

На початку січня представники Франції та Німеччини у цьому форматі після візиту до Москви відвідали Київ. Тоді вони й передали Банковій цю вимогу Кремля.

Один із співрозмовників із Банкової підтвердив, що Київ розраховує на організацію зустрічі радників до кінця січня. Водночас, домовленостей щодо можливості проведення саміту у "нормандському" форматі поки що немає.

Як повідомляв "Апостроф", раніше державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що його країна готова підтримати "нормандський формат".