RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Загроза російського вторгнення в Україну: головні тези засідання Ради безпеки ООН

Сьогодні, 31 січня, відбулось екстренне засідання Ради Безпеки ООН у Нью-Йорку. Там обговорили ймовірне військове вторгнення Росії в Україну та проблеми гуманітарного характеру на тимчасово окупованих територіях України.

Про головні тези засідання повідомляє "Апостроф".

Засідання Ради Безпеки щодо ситуації навколо України відбулося у понеділок на запит Сполучених Штатів Америки та під головуванням Норвегії. Там проголосували за проведення засідання щодо України на 18 лютого. Під час процедурного голосування Росія та Китай виступили проти проведення такого обговорення. Постійний представник РФ при ООН Василь Небензя нагадав, що з 1 лютого у Раді Безпеки головуватиме Росія, і засідання щодо України заплановане на 18 лютого.

Представник РФ заявив, що це представники ООН хочуть війни в Україні.

Фото: Апостроф

"В ООН глибоко стривожені у зв'язку з ескалацією та концентрацією військ у серці Європи", – про це заявила заступниця голови ООН з політичних питань Розмарі Дікарло

Сто тисяч російських військових поблизу кордонів України

"Більше ста тисяч військових та важкої техніки знаходяться поблизу українського кордону з боку Російської Федерації", - доповіла Розмарі Дікарло.

Російські військові та озброєння також направлені до Білорусі перед великими військовими навчаннями, що мають відбутися у лютому на кордонах України, Польщі та Балтійських держав.

"Росія направила до Білорусі 5000 військових, балістичні ракети, спецпідрозділи та сили ППО", - заявила постпред США при ООН Лінда Томас-Грінфілд.

Члени НАТО готуються направити військових до східноєвропейських держав, а 8 500 військових уже приведені у становище підвищеної готовності.

"Звинувачення і взаємні закиди, що звучать з боку учасників дискусії на адресу один одного, викликали у багатьох невпевненість і побоювання з приводу військової конфронтації, що насувається", – додала Розмарі Дікарло.

Дипломатія. Немає альтернативи діалогу

Генеральна секретарка ООН закликає все міжнародне співтовариство не допустити військової конфронтації та сприяти сприятливим умовам для продовження дипломатичних зусиль щодо врегулювання кризи. Інтервенція будь-якої із сторін буде порушенням міжнародного права та Статуту ООН.

"РФ загрожувала військовими діями у разі невиконання своїх вимог. США віддають перевагу мирному діалогу для вирішення кризи навколо України, не бажають конфронтації, але готові до рішучої відповіді", - запевнила Томас-Грінфілд.

Представник РФ в ООН Небензя заперечує все

"Російські військові перебувають у місцях дислокації, а не на українському кордоні", - таку заяву зробив в ООН постпред РФ Небензя.

Також він стверджує, що що Захід не наводить жодних доказів агресивних намірів РФ щодо України і сам нагнітає ескалацію.

"Немає жодного сенсу у проведенні ініційованої США зустрічі Радбезу щодо України", - висловлює своє незадоволення рішенням Василь Небензя.

США розкритикували брехливі заяви Росії

Постійна представниця США при ООН Лінда Томас-Грінфілд відповіла, що Росія не послаблює напруженості навколо України, більше того, вона продовжує нарощувати військову присутність на кордонах з Україною.

"Дозвольте чітко наголосити, що не існує ніяких планів щодо послаблення (напруження – ред.) з боку Росії, про що говорив російський колега сьогодні. Ми вітаємо РФ як відповідального члена міжнародного співтовариства, однак її дії на кордоні з Україною не є відповідальними", - заявила глава Місії США при ООН.

Вона додала, що брехлива інформація російського посла не здивувала її, однак вкотре розчарувала.

Лінда Томас-Грінфілд вважає "загрози агресії на кордоні з Україною - саме на кордоні - є провокаційними". У той же час вона зауважила, що визнання США факту такої агресії не є провокаціями, як це бачить Росія.

Байден висловився, що на сьогоднішньому засіданні Радбезу ООН США представили «усю суть російської загрози» суверенітету та територіальній цілісності України.

Китай підтримує Росію

Постпред Китаю на засіданні заявив, що незрозуміло, на яких підставах виникли побоювання можливості війни через Україну. Пекін виступає за врегулювання напруження навколо РФ та України шляхом двосторонніх переговорів, а не в Раді Безпеки ООН.

У КНР заявляють, що скликання Ради безпеки потрібне американцям, щоб "роздути цю кризу". І єдиний спосіб його врегулювати – виконувати Мінські угоди.

"Зацікавлені сторони повинні прагнути до врегулювання своїх розбіжностей шляхом діалогу й переговорів. Нам терміново потрібна зараз тиха, а не мегафонна дипломатія", - заявив представник Китаю при ООН Чжан Цзюнь.

Хоч офіційний Пекін і визнав певну напруженість у питанні навколо України, але не бачить приводу для обговорень цього в ООН, тому що, за його словами, Захід на чолі зі США тільки те й роблять, що звинувачують Росію, незважаючи на ствердження Москви про відсутність таких намірів.

"У таких умовах, якою може бути основа для занепокоєння країн, і чому вони наполягають на тому, що ця війна буде?" - поцікавився Чжан Цзюнь.

НАТО представник Китаю назвав "продуктом холодної війни".

Британія твердо наголошує на своїй підтримці України

"Ми непохитні у нашій підтримці суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України", - сказав постійний представник Великої Британії при Організації Джеймс Каріукі.

За його словами, стягування російських військ до кордонів з Україною є найбільшим військовим накопиченням у Європі за останні десятиліття.

"Велика Британія рішуче налаштована вести конструктивний діалог, якщо Росія щиро прагне знайти дипломатичне рішення Будь-яке російське вторгнення чи акт агресії проти України буде серйозним порушенням міжнародного права та зобов’язань Росії відповідно до Статуту ООН", - резюмував Каріукі.

Київ готовий до відкритого діалогу з Росією

Постійний представник України при ООН Сергій Кисліця наголосив, що Україна виступає ха відкриті канали діалогу з РФ.

"Для України безальтернативно – конфлікт має розв'язуватись дипломатично й завершитись відновленням її суверенітету та територіальної цілісності", - сказав Кислиця.

До цього він додав, що Україна не планує військовий наступ на Донбас та Крим. Та підкреслив неможливість Росії заветувати вступ України до НАТО.

"У нас немає можливості йти на компроміси у принципових позиціях. Найпринциповіша позиція для нас полягає у тому, що ми маємо суверенне право самостійно вирішувати питання власної безпеки, вступати в Альянси та об'єднання, які Росія не може намагатись заветувати та поставити під сумнів", - аргументував представник України.

Також Кислиця заявив, що президент України Володимир Зеленський готовий зустрітися з Володимиром Путіним.

Раніше "Апостроф" повідомляв про звернення України до країн світу та ООН за допомогою через російську загрозу.