RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Організація тероборони: що з нею не так і які є проблеми

В Україні з 1 січня набув чинності закон "Про основи національного опору", що передбачає трансформацію Сил тероборони в систему нацопору. Фахівці вказали на недоліки цієї системи.

Про це вони розповіли "Апострофу".

Так, колишній перший заступник командувача Сил спеціальних операцій ЗСУ (2016-2019), ексзаступник секретаря РНБО (2019-2020) генерал-майор Сергій Кривоніс з часткою скептицизму ставиться до нового законопроєкту, хоч і схвалює Сили тероборони. Кривоніс вважає, що закон не зможе працювати на повну силу, тому що кілька підзаконних актів лише у розробці.

Його також збентежило, що ТрО зараз облаштовують місця дислокацій бригад та батальйонів.

"Військові не повинні займатися ремонтами. Вони повинні навчити підлеглих переповзати по-пластунськи, кидати гранату, рити окопи та влучати в ціль на дальності в сто метрів. Якщо солдат це вміє робити, значить ним можна керувати. Отже, він виконає завдання і залишиться у живих", - пояснює ексзаступник секретаря РНБО.

За його словами, є сумніви щодо повноцінної укомплектованості Сил ТрО стрілецькою зброєю. На підтвердження цьому він назвав факт, що зараз бійців місцевих Сил вчать на старій зброї, 1928 року випуску, а саме на кулеметах Дегтярьова ДП-27.

Мотивація також може стати значною проблемою, вважає Кривоніс.

"Можливість перекидання загонів може стати серйозним демотивуючим фактором, коли людина приходить захищати свій дім, а його відправляють до іншої області", - уточнив колишній заступник секретаря РНБО.

Він також висловив побоювання, що керівництво може використовувати ці сили як "гарматне м'ясо", але їхнє завдання інше - убезпечити тил, а не просто бойові дії з ЗС Росії.

Колишній керівник Директорату з питань нацбезпеки та оборони в Офісі президента України (2019-2020) Іван Апаршин вважає, що Міноборони зробило помилку, надіславши листи в обласні державні адміністрації з проханням виділити приміщення для дислокації Сил територіальної оборони. На його думку, це затягування часу, оскільки управління Сил ТрО і так мають бути розміщені у цих будівлях.

У свою чергу, міністр оборони України Олексія Резніков зазначив, що є проблема у фінансуванні Сил територіальної оборони.

"Можливо, ми звернемося до українського парламенту з проханням внести зміни до державного бюджету, якщо зрозуміємо, що потребуватимемо такого додаткового фінансування", - уточнив Резніков.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа": Народ та армія єдині: що дасть Україні територіаль­на оборона