RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

Всі новини

Чи перехочуть росіяни війни? Хроніка подій в Україні та світі

Напруження навколо агресії Росії в Україні не вщухає. Після ескалації на Донбасі президент України Володимир Зеленський виступив у Мюнхені з промовою, у якій висловився щодо ключових питань. Тим часом великою залишається загроза провокацій на Донбасі з боку бойовиків. Минулої доби на фронті загинули два українських бійця.

"Апостроф" стежить за ситуацією в онлайн-режимі.

23:55 Президент Франції Еммануель Макрон провів телефонну розмову з американським колегою Джо Байденом щодо ситації навколо України.

"Два лідери повністю згодні з тим, щоб найближчими днями виконати всі корисні дії, щоб зберегти відкритість і зробити переважним шлях дипломатії", - йдеться у заяві Єлисейського палацу.

Окрім того, Макрон зателефонував британському прем'єру Борису Джонсону. Йшлося також про способи розрядки напруженості між Росією та Україною.

23:40 Міністерство оборони Росії випустило повідомлення про закриття значної частини повітряного простору над Азовським морем із 21 по 26 лютого.

23:20 Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що жителі окупованої частини Донбасу, яких "екстренно евакуювали" до Росії, почали повертатися додому.

Дивіться також: Кенгуру атакують "ДНР": реакція соцмережі на "вкидання" кремлівської пропаганди



23:15 Окупанти з артилерії великого калібру відкрили вогонь по захопленому Луганську.

22:45 Президент РФ Володимир Путін "поскаржився" президентові Франції Еммануелю Макрону, що НАТО продовжує "накачувати" Україну своїм озброєнням.

22:35 У районі села Весела Лопань Білгородської області, за 15 кілометрів від кордону з Україною, п'ять діб голодує близько сотні російських солдатів. Весь цей час вони не бачили ані сухих пайків, ані питної води, сплять покотом на брудній підлозі залізничного вокзалу.

22:05 Министр обороны Украины Алексей Резников озвучил дату, от которой будут зависеть дальнейшая ситуация на российско-украинской границе, а также вероятность вторжения.

20:50 На південному сході Польщі, біля кордонів України, бійці 18-ї механізованої "Залізної" дивізії розпочали спільні навчання з військовими з 82-ї повітряно-десантної дивізії США Stronger Together ("Сильніше разом").

20:05 Жителі ОРДЛО, яких окупанти примусово евакуювали до Ростовської області РФ, майже дві доби перебувають без їжі та сну в неопалюваних автобусах, а місця тимчасового розміщення, де їх планували поселити - закриті.

19:20 Після оголошення загальної мобілізації на непідконтрольних Україні територіях почалися облави охоронки "ДНР" та "ЛНР". Призову підлягають навіть неповнолітні хлопці віком від 17 років.

18:50 Єлисейський палац оголосив, що президент Франції Еммануель Макрон "найближчим часом" проведе переговори з канцлером Німеччини Олафом Шольцем, а також президентом США Джо Байденом. Окрім того, Макрон обговорить ситуацію з прем'єр-міністром Італії та іншими близькими партнерами.

18:30 Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що президент США Джо Байден готовий до переговорів з російським лідером Володимиром Путіним щодо деескалації ситуації на кордонах України у будь-який час та у будь-якому форматі.

А тим часом у районі Щастя на Луганщині бойовики знищили автомобіль "білих шоломів" - спостерігачів СГ СЦКК:

17:10 У мережі з'явилася інформація, що в районі окупованого Докучаєвська російські найманці мають обстріляти позиції бойовиків "ДНР", щоб завдати їм втрат і звинуватити ЗСУ. Також не виключено, що російська ПВК може здійснити обстріл мирних жителів, що було звичною практикою у 2014-16 роках.

17:00 Телеведуча грузинського каналу Mtavari Arkhi Ніно Хубутія під час ефіру підтримала український народ перед загрозою вторгнення Росії.

"Пам’ятаймо, що у нас є спільний ворог, і це — Росія. Тому ми як ніколи разом, і тільки разом. Обов’язково переможемо", - заявила вона по-українськи.

16:15 Після розмови з Макроном Зеленський вимагає активізації мирного процесу, негайного скликання ТКГ та введення режиму тиші.


15:35 У центрі Москви силовики затримали правозахисників, які вийшли на одиночні пікети проти війни з Україною. Серед них Лев Пономарьов, Михайло Крігер, Юрій Самодуров. У пікетувальників були плакати "Руки геть від України", "Геть владу чекістів", "Росія, не чіпай Україну", "Ні війні з Україною".

15:23 Кулеба повідомив, що Нідерланди змінили своє рішення і поставлятимуть зброю Україні.

15:07

14:24 Кулеба заявив сьогодні на Мюнхенській конференції:

  • Світ однозначно на боці України – не лише у словах, а й у справах. Це ключове. Дипломатія ще може спрацювати.
  • Ми скоординували з нашими партнерами кроки, які втримають Росію на дипломатичному треку.
  • Сьогодні Зеленський підписав декларацію щодо підтримки Болгарією єврокурсу України. Тому третина країн ЄС підтримує нас.
  • Просимо колег діяти на дипломатичному треку, постачати зброю, застосовувати санкції.
  • Україна не хоче війни, але захищатиметься.
  • Партнери не ведуться на вкиди РФ про агресивну Україну, яка на когось нападає. Ніхто у це не вірить. Усі чітко розуміють, хто є агресор – це Росія. Вона ж порушує Мінські домовленості.
  • Україна не планує і не проводить жодних наступальних військових операцій, провокацій, диверсій чи обстрілів територій РФ. Ми не прагнемо війни, а прагнемо миру.

13:58 Літак німецької авіакомпанії Lufthansa не вилетів у п’ятницю вранці з Франкфурта до України через страх екіпажу перед можливим розвитком війни. Рейс прямував до Львова.

13:29 МЗС Нідерландів переводить співробітників посольства у Києві до Львова.

13:15 The Guardian пише, що Росія завдасть удару одночасно за трьома напрямками: північний схід, Донбас і Крим. Головною метою військових стане спроба змусити українську владу капітулювати. Головними мішенями стануть резиденція президента, Верховна Рада, міністерства, ЗМІ та Майдан Незалежності.

"Сухопутні війська в Білорусі, підтримані авіаударами, очолять блискавичний кидок на південь, щоб захопити столицю Київ. Першочерговою метою буде швидка капітуляція українського уряду в Києві та "нейтралізація" його обраних лідерів", - сказано у The Guardian.

Російська агресія під час вторгнення призведе до загибелі понад 50 тисяч мирних жителів. Цифра може збільшитись, якщо військові дії затягнуться.

"Не можна виключати і звірства із застосуванням хімічної зброї", – пише автор статті.

13:10 Посольство Індії у Києві закликало своїх громадян залишити Україну через невизначеність ситуації.

12:53

12:32 Білорусь та Росія через військову активність біля кордонів та загострення на Донбасі вирішили продовжити спільну перевірку сил реагування.

12:18 Влада Росії заявила, що понад 40 тисяч жителів ОРДЛО прибули до Ростовської області, близько двох тисяч біженців відправлені на поїздах до Воронезької та Курської області.

12:11 Близько 400 журналістів провідних світових ЗМІ не можуть отримати акредитацію для доступу на фронт у районі ООС.

11:42 Британський мільярдер та засновник корпорації Virgin Річард Бренсон закликав світ підтримати Україну:

"Кричуща неповага до верховенства закону та сили міжнародних договорів матиме катастрофічні наслідки для мирного співіснування між країнами, порушуючи чутливий баланс сил, що забезпечує мир та процвітання у багатьох частинах світу.

Ми не повинні кидати країну, яка добровільно відмовилася від своєї ядерної зброї в обмін на мир, а зараз перебуває на межі вторгнення з боку тієї ж країни, яка переконала її це зробити".

11:19

11:16 У Білорусі відключили сервіс, що дозволяв переглядати камери відеоспостереження на магістралях. Відключення співпало зі збільшенням інтенсивності пересування російської військової техніки дорогами Білорусі.

11:06 Росія планує кампанію з арештів та вбивств в Україні після вторгнення, повідомляє Foreign Policy з посиланням на офіційні особи США. Окупанти нібито готуються вбити або заарештувати "цілий перелік відомих українських політичних діячів та антикорупційних активістів, а також білоруських та російських дисидентів, які живуть у вигнанні".

11:01 Зеленський провів в аеропорту "Бориспіль" нараду з керівництвом силових відомств після повернення з Мюнхенської конференції з безпеки. Президент отримав актуальну інформацію від розвідувальних служб щодо ситуації на території Росії та Білорусі вздовж українського кордону, а також на тимчасово окупованих територіях Криму, Донецької та Луганської областей.

Учасники наради обговорили можливі сценарії подальшого розвитку подій та кроки України у разі реалізації кожного з них. Зеленський дав доручення щодо актуального додаткового матеріально-технічного забезпечення військ.

10:40 Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон в інтерв'ю ВВС заявив, що Росія планує розв'язати найбільшу з 1945 року війну в Європі.

"Є всі ознаки того, що план у певному сенсі вже розпочався", - наголосив прем'єр.

За його словами, розвідка припускає, що Росія має намір розпочати вторгнення та оточити Київ.

10:30 Британія оголосила про створення центру боротьби з дезінформацією РФ. Це буде вперше з часів холодної війни, коли подібний підрозділ розпочне роботу.

10:12 Придністров'я, яке контролюється Росією, привело військові частини до бойової готовності.

09:06 Ватажки "ЛНР" заявили про жертви серед мирного населення та руйнування 5 житлових будинків.

09:02 Прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас:

"Ми вирішили допомогти Україні всіма можливими способами. Це і політична підтримка, яку ми надаємо на всіх рівнях, і практична підтримка, наприклад, у боротьбі з кібератаками. А також бойова зброя системи Javelin. Але є й інші речі, такі як надання польових шпиталів спільно з Німеччиною тощо. Ну і, звичайно, фінансова підтримка. Тому ми вирішили допомогти Україні всіма можливими способами, адже одного разу ми втратили свою незалежність і не хочемо, щоб це сталося з іншими країнами".

08:52 Контрольний пункт в'їзду-виїзду Щастя на Луганщині закрито через регулярні обстріли на період існування загрози.

08:28 За вчора по позиціях сил ООС здійснено 127 обстрілів. Випущено 2 975 російських снарядів по позиціях ЗСУ, з яких: 120-мм - 551 снаряд; 122-мм - 452 снаряд; 82-мм - 205 снарядів. В районі Станиці Луганської працював ворожий танк.

За 20 лютого ворог випустив по позиціях ЗСУ 165 снарядів, з них 57 — калібру 120-мм. Під час шести провокацій Росія обстріляла, зокрема, райони Мар‘їнки, Авдіївки та Гранітного.

08:11 У Донецьку заявили, що затримали "українських диверсантів". Група нібито планувала підриви електропідстанцій та газопроводів.

07:56 Байден проведе сьогодні засідання Ради національної безпеки щодо ситуації в Україні.

07:34 Блінкен дав інтерв'ю російському телеканалу "Дождь".

07:31 ЄС не бачить жодних підстав для тверджень, які лунають з боку ватажків так званих "ДНР" та "ЛНР", про можливий український наступ.

07:16 Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив:

"Всі ознаки вказують на те, що Росія планує повномасштабний напад на Україну".

За його словами, російські війська від кордону з Україною не виводяться, як каже Росія, навпаки, прибувають нові. НАТО вбачає ознаки того, що Росія готується створити привід для нападу. Але Альянс, як і раніше, відданий пошуку шляхів політичного рішення.

06:43 Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький запропонував Заходу замислитись про відключення російського газопроводу "Північний потік-1".

"Путін використовує газ як зброю. Тому ми так наполегливо виступаємо проти запуску Північного потоку-2, а також за те, щоб подумати про відключення Північного потоку-1", - сказав він.

06:36 Телеканал CNN повідомив, що журналісти CNN та AFP потрапили під обстріл на Донбасі.

06:35 За супутниковими знімками від 19 лютого, понтонний міст у Чорнобильській зоні на території Білорусі через річку Прип'ять знову зведено.

06:34 Макрон докладає останніх можливих зусиль для уникнення великого конфлікту і піде на будь-які ризики для збереження стабільності та миру в Європі. Про це заявив Єлисейський палац після розмови президентів Франції та України.