RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Режим надзвичайного стану та мобілізація резервістів: головні тези виступу Данилова

У середу, 23 лютого, секретар РНБО Олексій Данилов провів брифінг у зв'язку із загостренням військово-політичної ситуації в Україні та щодо можливого запровадження надзвичайного стану. За підсумками засідання СНБО, в Україні рекомендували запровадити надзвичайний стан, тепер рішення про його запровадження має ухвалити Верховна Рада.

"Апостроф" зібрав головні тези виступу секретаря РНБО.

Режим надзвичайного стану та воєнний стан

У ході брифінгу Данилов рекомендував запровадження надзвичайного стану по всій країні та розповів, що він передбачає.

“Щодо указу Зеленського – на всій території України буде запроваджено надзвичайний стан. Посилення охорони громадського порядку, можливе обмеження руху транспорту, його огляд, перевірка тих чи інших документів у фізичних осіб ”, - наголосив він.

Секретар РНБО додав, що попередньо НП “планують запровадити на 30 днів, також режим може бути продовжено до 60 днів” та “залежно від тих чи інших територій вживатимуться різні заходи” . Проте, зазначив він, “на наших життях це не позначиться і за потреби відповідні органи діятимуть відповідно”.

Також Данилов сказав, що “є список установ, які супроводжуватимуть цей стан, а також наші військові. У разі потреби військові можуть приймати ті чи інші рішення. Повинна бути співпраця органів місцевого самоврядування та військових”.

Розповідаючи про можливе введення комендантської години, політичний діяч заявив, що він “вводиться в деяких регіонах, залежно від ситуації”. А щодо запровадження військового стану в Україні чиновник сказав, що “у разі потреби його буде введено миттєво, поки такого рішення немає” .

На запитання, чи можуть чиновники залишати країну, Данилов відповів: “Президент не керує депутатами. На сьогоднішній день не всі депутати повернулися в Україну. Більшість у своїх маєтках за кордоном. Вчора дуже потужні санкції ухвалили ЄС та США, було б добре, якби вони ухвалили таке рішення щодо цих людей”.

Мобілізація в Україні

У вівторок, 22 лютого, президент України Володимир Зеленський виступив із черговим відеозверненням, у якому заявив про заклик резервістів у особливий період. Він настає з моменту оголошення рішення про мобілізацію або з моменту запровадження воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях і охоплює час мобілізації, воєнний час та частково відновлювальний період після закінчення воєнних дій.

Щодо цього Данилов сказав, що Україна на сьогоднішній день потребує 36 тисяч резервістів і робить все можливе для того, щоб дати відсіч Росії у разі наступу.

“Ми усвідомлюємо ризики з боку РФ. Наше військо готове до відсічі. Ми робимо все, щоб цього не сталося... Сьогодні до нас прибудуть представники Польщі та Литви”, - наголосив він.

Ядерна зброя в Україні

Секретар РНБО також висловився щодо легалізації зброї в Україні: “Цим питанням займається МВС”.

А про ядерну зброю Данилов сказав: “Президент не говорив про розробку ядерної зброї, він звертав увагу тих, хто підписався на Будапештський меморандум. Про те, що ми збираємося робити ядерну зброю, я ніде не бачив”.

Раніше ми писали, що у прикордонних областях України вводять режимні обмеження.