RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

Із квітами танки ніхто не зустрів: названо дві головні помилки Кремля в Україні

Росія припустилася у війні проти України двох головних помилок - прорахунок російських силовиків щодо можливого опору, а також упевненість, що російські танки українці зустрічатимуть з квітами.

Про це розповів журналіст-розслідувач Вellingcat Христо Грозєв, пише "BBC News Україна".

Він пояснив, у чому причина таких необ'єктивних висновків, які призвели до величезних втрат в російській армії. У першу чергу - це були хибні аналітичні дані, які Служба оперативної інформації та міжнародних зв'язків ФСБ передавала найвищому керівництву.

"Тут є суб'єктивні причини цих помилок. По-перше, була зацікавленість саме цією справою з боку ФСБ, яка готувала всі ці звіти та аналізи, доводила свою важливість та роль. І вони в цих аналізах перебільшували шанси, що Україна підтримуватиме російське вторгнення, що їхні агенти, яких сотні та тисячі по Україні, вийдуть і створять якийсь політичний рух на користь так званих визволителів. Тобто це були хибні аналітичні дані, які п'ята служба ФСБ передавала керівництву Кремля", - зазначив він.

Окрім того, на думку Христо Грозєва, люди, які ухвалювали рішення про наступ, мали хибне уявлення про ставлення українців до Росії. Воно суттєво змінилося за останні вісім років.

"Після 2014 року ці ж люди, які перебувають на верхівці та ухвалюють рішення, практично не воювали на території України, і тому мали абсолютно хибне уявлення щодо того, як до них ставляться тепер. Я з багатьма з них спілкувався останнім часом: вони реально взагалі не розуміють, що український народ зараз геть відрізняється від українського народу 10 років тому, який був толерантним до Кремля і вважав, що, можливо, це було прийнятною формою існування. Вони геть не розуміють, який за останні сім-вісім років був переломний період для українського народу. Тому вони вважали, що Україна - це просто молодший брат, який і зараз дивиться на нас як на великого брата", - зауважив журналіст.

Як повідомлялося, з військової точки зору Росія може продовжувати війну в Україні тільки на території сходу та півдня. Проте для цього країні-агресору необхідно знайти ще не менше ніж 150-200 тисяч військових.