RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

"М'ясорубка" під Бахмутом та "спека" під Херсоном: хроніка війни 8 серпня

Розпочався 166-й день протистояння українського народу вторгненню російської армії. Ворог, як і раніше, хоче захопити всю Донецьку та Луганську області та тримати контроль над окупованими частинами Херсонщини, Харківщини, Миколаївщини та Запоріжжя.

Українські військові зривають наступальні операції окупантів та б'ють по складах зброї ворога.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 7 серпня


23:43 Сьогодні росіяни випустили понад 130 снарядів по Сумщині. У селі Катеринівка від осколкового поранення в шию загинула місцева мешканка.

23:25 Звернення Зеленського за підсумками 166-го дня війни.

23:20 У західній частині підконтрольного РФ Мелітополя чути було близько 10 потужних вибухів, повідомляє мер міста Іван Федоров.

22:41 Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш працює із МАГАТЕ для організації візиту інспекторів на Запорізьку АЕС. Про це заявив представник Генсека.

22:26 Арестович заявив, що росіяни ставлять завдання взяти Гусарівку (Харківська область, на південь від Балаклії) за будь-яку ціну, але виконати її не виходить. Також він повідомив, що Довгеньке, за деякими даними, перейшло під контроль ЗСУ. За словами Арестовича, українські війська успішно просуваються до Ізюма, і не виключено, що в оперативне оточення потраплять уже війська РФ.

22:18 Заступник прем’єр-міністра Молдови Олег Серебрян вважає, що хвиля фейкових повідомлень про мінування важливих об’єктів у країні, як і заяви представників "Придністров’я" про бажання возз’єднатися з Росією можуть бути прелюдією до військової операції РФ.

21:55 За даними Пентагону, на сьогоднішній день у війні проти України Росія втратила від 70 000 до 80 000 військових. До цього числа входять як убиті, так і поранені російські окупанти. Про це заявив заступник міністра оборони США з політичних питань Колін Каль.

21:37 У Копенгагені 11 серпня відбудеться конференція північноєвропейських союзників України на рівні міністрів оборони. У Німеччині анонсували розширення формату "Рамштайн" з військової допомоги Україні.

21:28 В останню путь у Кривому Розі провели військовослужбовця Єгора Біркуна. Він служив у окремому загоні спецпризначення "Азов" та захищав Маріуполь від російських загарбників. Боєць загинув 23 березня, рятуючи свого бойового товариша. Його тіло декілька місяців не могли повернути додому.

21:04 За інформацією ЗМІ, над Кримом помічені польоти двох ТУ-22. З них можуть бути здійснені пуски ракет по території України.

20:39 Пентагон оголосив про виділення Україні $1 млрд у якості оборонної допомоги, яка включатиме, в тому числі, ракети для систем HIMARS, боєприпаси калібру 155 мм та 120 мм, ракети для систем ППО NASAMS, інше озброєння і техніку.

20:28 До Мелітополя окупанти привезли 700 людей масовки та провели "форум" у міському Палаці культури, де колаборант і так званий голова тимчасової адміністрації Запорізької області Євген Балицький підписав "розпорядження" про початок підготовки до псевдореферендуму. За словами мера міста Івана Федорова, навіть під дулами автоматів Росію підтримують не більше 10% мелітопольців.

20:08 Українська ППО вранці в понеділок, 8 серпня, збила чотири крилаті ракети типу "Калібр", випущені Росією з акваторії Чорного моря. Їхня загальна вартість – близько 26 млн доларів. У Forbes порахували, що одна російська ракета "Калібр" коштує близько 6,5 млн доларів. Х-101 – 13 млн, "Іскандер" – 3 млн, "Онікс" – 1,25 млн, Х-22 – 1 млн, "Точка-У" – 0,3 млн доларів.

19:43 У зброї, яку російські окупанти використовують в Україні, виявили понад 450 компонентів іноземного виробництва, — про це йдеться у звіті британського аналітичного центру Royal United Services Institute. Близько двох третин компонентів вироблені американськими компаніями. Інші компоненти виготовлені компаніями з Японії, Південної Кореї, Великої Британії, Німеччини, Швейцарії та Нідерландів.

19:37 Російські окупанти в Запорізькій області накрили вогнем автобус з переселенцями. Українці їхали на автобусі з тимчасово окупованого Мелітополя на підконтрольну Києву територію. В районі села Кам'янське, яке знаходиться в "сірій зоні", машина з переселенцями потрапила під артилерійський вогонь загарбників. Один зі снарядів потрапив в землю поруч з автобусом. У транспорті ударною хвилею вибило скло з одного боку і задні двері. При цьому ніхто з пасажирів не постраждав.

19:15 Якщо США дозволять Росії захопити Україну це призведе до того, що у світі "розпочнеться сезон" подібних воєн. Про це сказав державний секретар США Ентоні Блінкен. Він також додав, що війна Росії проти України загрожує основоположним принципам міжнародної системи. А тому важливо зараз протистояти російській агресії.

19:07 ДСНС повідомила про запуск нового мобільного додатка мінної безпеки MineFree. З його допомогою можна:

  • подивитися карту з потенційно небезпечними територіями;
  • одержати оповіщення у разі наближення до небезпечного об'єкта;
  • ознайомитися з довідником ДСНС, у якому є фото та опис вибухонебезпечних предметів;
  • повідомити про виявлення вибухонебезпечних чи підозрілих предметів.

Програма доступна для скачування в App Store та Google Play.

18:55 Одну ракету знищено на Одещині воїнами повітряного командування “Південь”, ще три - збили зенітні ракетні підрозділи повітряного командування “Центр”.

18:35 На Чернігівщині цивільному населенню заборонили наближатися до кордону з Росією на відстані двох кілометрів, тому що РФ систематично обстрілює прикордонні території.

18:13 Ворог застосував гіперзвукові ракети повітряного базування Х-47М "Кинжал" по військових об'єктах на Вінниччині 7 серпня, повідомляє командування Повітряних сил ЗСУ. Це новий тип ракет, що є на озброєнні РФ. Після прийняття на озброєння у 2018 році їх випущено лише кілька десятків. Бойова частина Х-47М становить 500 кг, швидкість ракети 3500 – понад 12 000 км/год. Тактико-технічні характеристики цієї ракети не дозволяють існуючим засобам протиповітряної оборони у ЗСУ ефективно виявляти та знищувати її.

18:04 США закликають РФ припинити усі військові операції поблизу ядерних об'єктів України, йдеться у повідомленні на сайті Білого дому.

17:32 Запорізька АЕС зараз пов’язана з енергосистемою України однією працюючою лінією електропередач і у разі її пошкодження російськими окупантами станція перейде в режим блекауту.

"Якщо будуть пошкоджені всі лінії, станція перейде в режим блекауту - повного знеструмлення, і ця ситуація вже дуже небезпечна щодо збереження в безпечному стані ядерного палива в реакторах та басейнах витримки", - повідомив президент "Енергоатому" Петро Котін.

17:20 СБУ затримала кілерів спецслужб РФ, які планували вбивства міністра оборони та керівника ГУР МО України.

17:14 На території окупованої Херсонщини почалася пожежа у лісі. ЗМІ повідомляють, що були запуски ракет, після чого і сталося загоряння. У небі помічено багато російської техніки.

16:52 Міжнародна правозахисна організація Amnesty International використала для підготовки скандального звіту свідчення людей, які перебували в фільтраційних таборах та тюрмах на тимчасово окупованих територіях, а отже інтервʼю відібрані під очевидним тиском. Про це повідомив Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки України.

16:48 Ворог ударив по Широківській громаді Криворізького району. Там сталася пожежа. Зайнялася суха трава на відкритій території. Горить поза населеними пунктами. Людей не зачепило.

16:39 Українська розвідка має інформацію про зростання агресії російських окупантів до жителів захопленої Балаклії. У складі нового російського батальйону, який туди зайшов, є колишні в'язні.

16:18 Антонівський міст знов зазнав пошкоджень від удару HIMARS.

15:57 На Харківщині українські гвардійці відправили до пекла російських спецпризначенців, знищивши також склад боєприпасів.

15:41 У Курській області РФ невідомі з мінометів обстріляли військовий аеродром у глибокому тилу. До кордону з Україною від місця обстрілу понад 100 км. Міномети не могли б працювати на таку відстань із території України. А це означає:

1. Або у тилу ворога діяла ДРГ, яка підійшла до аеродрому із мінометом! Що дуже добре показує, як в РФ охороняють кордон і військові об'єкти.

2. Або росіяни обстріляли самі себе, як бувало вже не раз.

15:37 ДБР повідомило про підозру у державній зраді колишньому міністру оборони України Михайлу Єжелю, який погодив підписання Харківських угод та сприяв Російській Федерації в окупації АР Крим. Єжель очолював міністерство оборони України з березня 2010 по лютий 2012 року. Харківські угоди, які передбачали продовження перебування Чорноморського флоту Росії в Криму, підписали у квітні 2010 року.

"Проєкти цих документів Міністр оборони України погодив навіть не відвідавши засідання Кабінету Міністрів України 21 квітня 2010 року, на якому вони обговорювались, а також без проведення обов’язкової правової експертизи щодо відповідності проєкту Угоди Конституції та законам України", - наголошує ДБР.

14:50 Турецька компанія Baykar побудує в Україні завод з виробництва ударних безпілотників, підтвердив посол України в Туреччині Василь Боднар. Baykar вже створила в Україні компанію, придбала земельну ділянку та розробила проєкт заводу.

14:40 Президент Зеленський вніс до Верховної Ради законопроект щодо розширення санкцій проти Росії. Він складається з таких пунктів:

  • Заборона виведення капіталу з України на користь фіз. та юросіб Росії.
  • Призупинення дозволів на користування надрами.
  • Заборона приватизувати чи орендувати державне майно.
  • Заборона публічні закупівлі товарів, робіт, послуг, пов'язаних з РФ.
  • Заборона на захід російських суден та літаків.
  • Припинення видачі готівки та платіжних карток особам, пов'язаним з агресором.
  • Заборона придбання цінних паперів російських емітентів.
  • Заборона (дозволів та ліцензій НБУ) на інвестиції в РФ.
  • Заборона на передачу технологій та прав інтелектуальної власності в РФ.
  • Заборона на придбання права власності на землю для осіб, пов'язаних із РФ.

14:05 Гауляйтер окупованої частини Запорізької області Євген Балицький підписав розпорядження про проведення т.зв."референдуму" про "возз'єднання регіону з Росією".

13:50 У Києві хочуть скасувати заборону на рух транспорту при повітряній тривозі як необґрунтовану та шкідливу. Приватні перевізники продовжують їздити містом, а комунальний транспорт зупиняється, що ніяк не підвищує безпеку руху по столиці. До потрібних 6000 голосів залишилося менше тисячі.

13:15 Стало відомо, що 7 серпня Росія випустила по військових об'єктах на Вінниччині гіперзвукові ракети повітряного базування Х-47М "Кинжал".

На озброєнні ЗС РФ їх лише кілька десятків. Бойова частина Х-47М становить 500 кг, швидкість ракети 3500–12000 км/год, повідомили у Повітряних силах ЗСУ.

12:30 Російські окупанти відкрито шантажують увесь світ, заявляючи про мінування Запорізької АЕС та готовність її підірвати.

Начальник військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту ЗС РФ генерал-майор Валерій Васильєв, котрий зараз командує гарнізоном ЗАЕС, заявив, що "тут буде або руська земля, або випалена пустеля".

11:45 На Уманщині сили ППО збили ракету, внаслідок падіння її залишків пошкоджено об’єкт цивільної інфраструктури. Двоє людей отримали поранення, — повідомив голова Черкаської ОВА Табурець.

11:40 Над Одещиною, силами ППО було знищено крилату ракету типу "Калібр" випущену з підводного човна у Чорному морі, повідомляє ОК "Південь".

11:35 Петиція президенту про заборону на в'їзд до України росіянам на 50 років набрала потрібну кількість голосів, тепер її має розглянути Володимир Зеленський. Винятком можуть стати лише росіяни, котрі воювали на боці України.

11:15 Перші три німецькі зенітні самохідні артилерійські установки "Гепард" вже в Україні. Вони серед кращих у своєму класі. Вражають цілі на відстані від 100 метрів до 4 км.

Екіпаж всього 3 людини: водій, командир і навідник. Ці комплекси будуть прикривати важливі об’єкти інфраструктури від атак гвинтокрилів та літаків на малих і надмалих висотах, повідомляє ОК "Південь".

11:05 У професійних "новоросів" знову зрада. Виявляється, зрадниця і т.зв. "полковник ДНР" Ольга Качура (Корса) загинула не внаслідок прицільного удару HIMARS по штабу. А була за загадкових обставин убита в тилу.

Пишуть, що це її автомобіль, в який чи вистрілили з ПТУРа, чи підірвали невідомим вибуховим пристроєм. Нібито знову "невловима ДРГ". І це при тому, що жодних українських ДРГ у Горлівці не було з 2014 року. На 90% можна твердити, що Корсу замочили свої. Сценарій рівно той самий, що з Бєдновим та Мозговим у 2015-му, нагадав журналіст Денис Казанський.

10:35 ЗСУ ліквідували окупантів зі складу 64-ї окремої мотострілецької бригади ЗС РФ, які катували мирних жителів у Бучі на Київщині, повідомляє Управління стратегічних комунікацій ЗСУ.

10:25 У десятку областей України оголошено повітряну тривогу. Всі в укриття.

09:50 ЗСУ впевнено наближаються до цифри у 1000 ліквідованих офіцерів-окупантів.

09:25 За 166 днів війни українські військові знищили 42 340 окупантів.

08:50 Росія намагається організувати депортацію дітей із окупованих районів Луганської області, повідомив голова Луганської ОВ Сергій Гайдай.

Вже найближчими днями до Росії можуть вивезти понад сотню дітей, позбавлених батьківського піклування. Для цього на окуповані території приїхала "уповноважена з прав дітей за президента РФ".

08:30 Можливі місця сьогоднішньої нічної роботи ракетних установок HIMARS. Антонівський та Дар'ївський мости, ГЕС у Новій Каховці та військовий аеродром у Чаплинці Херсонської області.

07:49 Вночі ворог обстріляв Марганецьку громаду на Дніпропетровщині, повідомив голова місцевої РВА Євген Євтушенко.

07:37 У Бахмуті за день затримала шістьох прихильників "русского міра". Про це повідомив перший заступник начальника Департаменту Патрульної поліції Олексій Білошицький.

07:25 У ніч на 8 серпня було нанесене вогневе ураження по пунктах дислокації окупаційних військ на промислових майданчиках в різних районах міста Мелітополя. За попередніми підрахунками, знищено значну кількість військової техніки ворога і понад 100 російських солдат, повідомив мер Іван Федоров.

07:05 ЗСУ ліквідували чергового офіцера російської армії. "Двохсотим" став військовослужбовець 90-ї танкової дивізії, підполковник Віталій Цикул.

06:45 У мережі з'явилося фото палаючого Антонівського мосту в Херсоні. При цьому удару, швидше за все, завдали ракети високоточної РСЗВ HIMARS, про "знищення" яких сурмить російська пропаганда.

06:15 На півдні України в результаті роботи штурмової авіації та ракетно-артилерійських підрозділів знищено: 24 рашистів, один танк Т-62 та ще п'ять одиниць іншої броньованої та автомобільної техніки. У районі Чарівного, у Бериславському районі Херсона, знищено склад боєприпасів, повідомляє від ОК "Південь".

06:00 ЗСУ завдали ударів по ворогові у Скадовську, Чорнобаївці, Олешках та Новій Каховці Херсонської області.

05:45 У ніч проти понеділка, 8 серпня, окупанти атакували позиції ЗСУ під Бахмутом, намагаючись прорватися на Кодему. У ході нічного бою ворог із великими втратами йому було відкинуто.

Противник дуже інтенсивно обстрілював і зміцнення ЗСУ, і саме місто.

Така зона бойових дій на ранок 8 серпня.

У ніч на 8 серпня ворог понад 10 разів бив Харковом. Ракетні удари завдавалися з Білгородської області РФ.