RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 травня

Всі новини

Перші переговори з прем'єром Британії та звіт МАГАТЕ щодо ЗАЕС: традиційне відеозвернення Зеленського

Президент Володимир Зеленський у своєму вечірньому зверненні підбив підсумки дня - 6 вересня. Зокрема, розповів про спілкування з новою британською прем'єркою Ліз Трасс та про звіт МАГАТЕ.

Відео опублікував Офіс Президента у Telegram.

Передусім, глава держави подякував главі Європейської комісії Урсулі фон дер Ляєн та європейським лідерам за підтримку візових обмежень для громадян Росії.

"Абсолютно неприпустимо, що європейською територією можуть користуватися для туризму чи для шопінгу ті, хто у себе вдома, в Росії, не тільки підтримує розкол і знущання з Європи, а й працює на них. І маємо пам’ятати: окрім моральної сторони питання, це також питання елементарної безпеки. Вже неодноразово Росія спрямовувала кілерів у Європу під виглядом звичайних туристів... Європа - не місце для прогулянок убивць і тих, хто їх підтримує", - наголосив він.

Також Зеленський розповів про звіт Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) щодо Запорізької атомної станції. Наголосив, що МАГАТЕ мусить наполягати на демілітаризації АЕС.

Президент зазначив, що відбулося засідання Ставки верховного головнокомандувача, де йшлося про перебіг боїв на лінії фронту. У питанні наступу ЗСУ - закликав не зосереджуватися на окремих ділянках фронту. Очевидно, тому не згадав про контрнаступ українців у Харківській області, про що масово пишуть ЗМІ. Подякував українським захисникам за збиті ворожі ракети.

Глава держави розповів про онлайн-участь в економічних заходах у Нью-Йорку, де обговорили необхідність створення робочих місць для населення в Україні.

Окрім того, український президент став першим серед іноземних лідерів, хто мав честь поспілкуватися з новою главою уряду Британії Ліз Трасс. Також відбулися розмови з прем'єром Нідерландів та спікером нижньої палати Конгресу Сполучених Штатів Ненсі Пелосі.

Нагадаємо, що Європейська комісія підтримала скасування візової угоди між Європейським Союзом та Росією з 12 вересня 2022 року - росіянам стане складніше отримати візу.