RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

Вихід Росії із "зернового договору": США та ЄС звернулися із закликом

Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель та Держсекретар США Ентоні Блінкен разом з американським президентом Джо Байденом закликають Росію скасувати своє рішення про вихід із зернової угоди, яке було прийнято через атаки на кораблі Чорноморського флоту РФ в окупованому Севастополі 29 жовтня.

Як повідомив Боррель у Тwitter, таке рішення російського уряду ставить під загрозу основний шлях експорту зерна та добрив, які критично необхідні для вирішення глобальної продовольчої кризи, яку спричинило повномасштабне вторгнення Росії в Україну.

"ЄС закликає Росію скасувати своє рішення", - написав він.

Читайте також: Терор і шантаж мають програти: Зеленський про вихід Росії з угоди щодо зерна, відео

Рішення про вихід із зернової угоди розкритикував й президент США Джо Байден. Він назвав його обурливим, зазначивши, що це тільки посилить глобальний голод у світі і що "нема жодних причин це робити".

Держсекретар США Ентоні Блінкен у заяві за 29 жовтня теж наголосив, що Штати "настійно закликають" Кремль відновити свою участь у зерновій угоді та "повністю дотримуватися домовленостей". За його словами, будь-які дії Москви щодо переривання критично важливого експорту зерна рівноцінно заяві, що сім’ї в усьому світі мають платити більше за їжу або голодувати.

Блінкен додав, що зрив реалізації зернової угоди безпосередньо вплине на країни низького і середнього рівня доходу і на світові ціни на продовольство. Це також посилить гуманітарні кризи і ситуацію у сфері продовольчої безпеки.

Нагадаємо, 29 жовтня Росія заявила, що після вибухів у Севастополі, внаслідок яких було пошкоджено кораблі Чорноморського флоту РФ, зупиняє свою участь у зерновій угоді.