RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Терор і шантаж мають програти: Зеленський про вихід Росії з угоди щодо зерна, відео

Президент України Володимир Зеленський назвав передбачуваною заяву Росії про те, що вона виходить із зернової угоди. Глава української держави зазначив, що російські терор і шантаж мають програти.

Про це він повідомив у своєму вечірньому відеозверненні за 29 жовтня.

Читайте також: "Брехня епічного масштабу": як у світі відреагували на вихід РФ з угоди щодо зерна

"Сьогодні з Росії прозвучала доволі передбачувана заява про те, що вони остаточно зривають експортну зернову ініціативу. Але насправді це не сьогоднішнє їхнє рішення. Росія почала свідомо загострювати продовольчу кризу ще у вересні – тоді, коли заблокувала рух суден із нашим продовольством", - сказав президент України.

За словами Зеленського, з вересня по сьогоднішній день накопичилося 176 суден з продовольством для понад семи мільйонів споживачів, які не можуть пройти за своїм маршрутом через Росію. Деякі із суден чекають понад три тижні.

"Алжир, Єгипет, Ємен, Бангладеш, В’єтнам – ці та інші країни можуть постраждати від чергового загострення продовольчої кризи, яке Росія свідомо провокує. Чому це якась купка осіб десь у Кремлі може вирішувати, чи буде їжа на столах у людей в Єгипті або в Бангладеш?", - зауважив він.

Як заявив глава української держави, наразі необхідно на це жорстко реагувати на міжнародному рівні як ООН, так і на інших рівнях, у тому числі на рівні G20.

"Україна була і може бути й надалі одним із гарантів глобальної продовольчої безпеки. Російські терор і шантаж мають програти. Людство має перемогти. І я дякую всім, хто допомагає нам наближати цей час!", - наголосив Зеленський.

Раніше ми писали, після заяв Міноборони РФ про вихід із зернової угоди через "теракт" по кораблях ЧФ у Севастопольській бухті, Туреччина в координації з ООН розпочала контакти з Росією.

Нагадаємо, у суботу вранці, 29 жовтня, було здійснено удар по кораблях Чорноморського флоту РФ, які перебували в окупованому Севастополі. Росія визнала пошкодження фрегата "Адмірал Макаров".