RU  UA

Заморозити Європу не вдалося: які плани у Путіна в Україні

Російські окупанти не припиняють обстрілювати об'єкти критичної інфраструктури України з метою заморозити нашу країну взимку. Також Росія хотіла заморозити і країни Європи, але це не вийшло.

Про це в ефірі Апостроф ТБ розповів військовий експерт, заступник директора Центру дослідження армії, конверсії та роззброєння Михайло Самусь.

За його словами, у росіян не залишилося більше сил на велику атаку – вони не можуть створити резерви ні на Донеччині, ні на Півдні, ні створити угруповання на території Білорусі. У той же час вони, ймовірно, хотіли б здійснити повторний "захід" у Сумську та Чернігівську області, охопивши підрозділи України, що знаходяться там, з півночі і півдня.

Читайте також: У Росії немає шансів: Захід готує передачу Україні танків, літаків та багато іншого.

"Генерали пропонують Путіну різний розвиток подій, як врятувати ситуацію. Насправді задача у Путіна зараз – не оточити війська, добитись військових успіхів. Це неможливо навіть теоретично. Зараз головне вийти із тієї стратегічної халепи, в яку він потрапив 24 лютого. Він хотів заморозити Європу, створити там енергетичну кризу – не вийшло. Тепер він хоче створити таку кризу в Україні, наносячи масовані ракетні удари по інфраструктурі. Але головне завдання цих ударів – створити умови для переговорів. Він хотів би зафіксувати фронт і на весну зібрати пристойне військо і провести операцію з Сумського напрямку, з території Білорусі. Але ніхто цього не буде чекати", - заявив Самусь.

Експерт зазначив, що станом на сьогоднішній день у Білорусі немає створеного ударного угруповання - також там не видно руху особового складу чи техніки.

"Білорусь – окупована територія. Росія може заходити і розташовувати стільки військ, скільки треба. Особливо якщо згадувати план нової стратегічної підготовки операції з сумського напрямку і з півдня для стратегічної поразки ЗСУ, то може бути доцільним проведення операції з території Білорусі. При проведенні такої операції – сумський напрямок, Донбас і Південь, то відтягування українських військ, відкриття величезного північного фронту, навіть якщо там буде 50 тисяч військ, дуже буде потребувати від ЗСУ не тільки фізичного відволікання, а й навантаження на систему управління, ППО, розвідки і так далі. Це додаткове навантаження, що буде лягати на плечі українських військових і таким чином росіяни можуть спробувати розхитати українську оборону, створюючи нові фронти і нові напрямки. Були заяви в інфопросторі, що на території Білорусі можуть бути розташовані балістичні ракети з Ірану дальністю 300-500 кілометрів, і з території Росії їх не дуже ефективно використовувати. Якщо розташувати в Білорусі, то навіть ракета на 300 км буде мати багато цілей на території України що будуть впливати на ситуацію", - підкреслив Самусь.

Наразі росіяни відпрацьовують варіант максимального гальмування українського наступу на Херсонському плацдармі за наказом Путіна зберегти Херсон, але з військової точки зору вони не мають шансів.

"Керівництво Росії, генерали, максимально намагаються стримати український наступ і максимально вивести свої сили і цивільну окупаційну адміністрацію, таким чином підготуватись до відходу. Думаю, протягом найближчих тижнів правий берег буде звільнено у будь-якому разі. Хоча Росія хотіла би зберегти Херсон за собою аж до весни, щоб зібрати резерви і повторити спробу. Херсон тоді би пригодився. Але ЗСУ не дозволять їм бути у Херсоні. Фронт на півдні буде стабілізований по Дніпру до зими. Для України це не найгірший варіант. У боях, які зараз, гине багато особового складу російських збройних сил на правому березі. Також навряд чи їм вдасться передислокувати військову техніку на правому березі. Будуть великі втрати в техніці, артилерії. Відступ з херсонського плацдарму з правого берега обернеться катастрофою для Росії, а фронт по Дніпру дозволить ЗСУ сконцентруватись і не дати провести операцію з сумського та південного, запорізького напрямку", – резюмував Самусь.

Раніше ми повідомляли, що в Мережі з'явилися фото Севастопольської бухти після ударів дронами по кораблях російського Чорноморського флоту 29 жовтня.