RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

Компенсаціям від Росії бути: на саміті Ради ЄС ухвалили доленосне рішення

За понад рік війни Україна зазнала численних збитків від країни-агресора Росії, яка має все компенсувати – відповідну угоду підписали на саміті Ради Європи в Ісландії.

Про це повідомляє з Рейк’явіка кореспондент "Європейської правди", що ознайомився зі змістом документа.

Документ також передбачає залучення держав з-поза меж організації. Водночас окремі члени РЄ можуть утриматися від підписання.

Наразі 43 країни, включаючи всі країни G7 (США, Канаду та Японію, які не є членами Ради Європи), підтримали або обіцяли підтримати створення реєстру збитків у Гаазі після внутрішніх процедур. Рада Європи має 46 членів, але 7 країн-членів відмовилися приєднуватися до цієї "антиросійської" угоди.

Читайте також:В США вперше допустили визнання РФ країною-терористом і згадали про Китай

Згідно з угодою, планується створити базу даних, в якій будуть фіксуватися докази втрат і збитків, заподіяних Україні, фізичним і юридичним особам через незаконні дії Російської Федерації з 24 лютого 2022 року. База даних також буде використовуватися для внесення фінансових претензій постраждалих до Росії.

Зазначається, що підтверджені та узгоджені претензії будуть реалізовані у майбутньому, після того, як міжнародна спільнота домовиться про механізм компенсації та джерела його фінансування. Офіційні документи, підписані у Рейк'явіку, містять посилання на цей майбутній механізм та вказують на необхідність його узгодження.

Раніше ми писали, що 200 тисяч окупантів вже на концерті Кобзона.

  • Вас може зацікавити:

Не тільки ЗРК "Куб": що ще можуть отримати ЗСУ від Чехії

Захід посилює українську ППО: яку зброю зможе прикрити ЗСУ під час контрнаступу

Ліки від "Кинджалів" та "Іскандерів": як Україна закриє небо