RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

28 квітня

Всі новини

"Ми за мир": підсумки прес-конференції африканських лідерів із Зеленським у Києві

У п'ятницю, 16 червня, президент України Володимир Зеленський зустрівся з делегацією глав держав та високих представників африканських країн. Під час зустрічі сторони обговорили досягнення справедливого миру без шантажу з боку РФ, яка обстрілювала Київ у день переговорів.

Про деталі повідомила пресслужба глави держави.

"Всі нації світу заслуговують на те, щоб жити вільно, без нав'язування чужої волі військовим чи політичним шляхом. Але ніхто не може вважати свої кордони захищеними та безпеку людей гарантованою, поки Росія намагається зробити агресію та крадіжку чужих земель глобальною нормою", - заявив Зеленський.

Він також зазначив, що припинення терору та виведення всіх військ Росії з наших земель – це те, що здатне зупинити війну. Президент зазначив, що Україні та світу не потрібні ні заморожені конфлікти, ні війни, що тліють. Усім потрібен лише мир.

"Саме про шлях досягнення справжнього та справедливого миру, без жодного російського шантажу та обману, ми говорили сьогодні з делегацією глав держав та високих представників країн Африки", - заявив глава держави за підсумками зустрічі.

Окрім того, лідер поділився відео із зустрічі.

Саме тому президент України заявив, що мирні переговори з окупантами можливі лише після повного виведення військ з окупованих територій.

"Сьогодні я чітко сказав неодноразово на нашій зустрічі - допустити будь-які переговори з Росією зараз, коли окупант на нашій землі, - це означає заморозити війну, заморозити біль та страждання..." - наголосив він.

Також Зеленський під час брифінгу зазначив, що російський диктатор не контролює свою армію, зокрема й "вагнерівців". Він хоче повністю стерти та знищити Українську державу.

Водночас африканська делегація підіграла окупантам, заперечуючи ракетну атаку з боку РФ. Так, політики та дипломати з ПАР екстрено спустилися до київського бомбосховища, але вирішили не визнавати факт вибухів, назвавши оголошену тривогу "дезінформацією населення". Про це повідомив південноафриканський інформаційний портал news24 з посиланням на слова президента Сиріла Рамафосу.

Також президент ПАР Сиріл Рамафоса назвав десять головних "складових" позицій країн Африканського Союзу щодо українсько-російської війни.

"Основною складовою, яку ми привезли сюди, є те, що ця війна має бути врегульована, має бути мир через переговори дипломатичним шляхом" , - заявив він.

Ще однією складовою він назвав необхідність деескалації конфлікту. Далі Рамафоса заявив, що потрібно поважати суверенність держав і народів відповідно до статуту ООН. Серед інших складових він назвав необхідність гарантій безпеки для всіх країн, експорт зернових та добрив, гуманітарні питання, обмін полоненими, повоєнне відновлення та допомогу постраждалим через війну.

Десятим елементом Рамафоса бачить те, що "під час дискусій Зеленський заявив, що ми повинні йти далі, краще взаємодіяти з країнами Африки".

До складу делегації увійшли: президент Союзу Коморських островів Азалі Ассумані, лідер Південно-Африканської Республіки Сиріл Рамафоса, президент Сенегалу Макі Салл, голова Замбії Хакаїнде Хічілема, прем'єр-міністр Єгипту Мустафа Мадбулі; спецпредставник президента Конго Флоран Нтсіба, а також спецпредставник президента Уганди Рухакана Ругунда.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" розповідав про те, що 16 червня центральну частину столиці перекрили через приїзд делегації президента ПАР Сиріла Рамафоси. Через це столичні водії надовго застрягли у величезних заторах.

Вас також може зацікавити:

Мали супроводити, але застрягли в Польщі: навколо охорони президента ПАР спалахнув скандал

Путін хотів убити президента ПАР? На Київ окупанти запустили шість "Кинджалів"

"Коаліція літаків" та членство України в НАТО: всі подробиці зустрічі "Рамштайн-13"