RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

Річниця катастрофи МН 17: в ЄС закликали Росію визнати вину у вбивстві невинних людей

Європейський Союз закликав Росію визнати провину у збитті рейсу Малайзійських авіаліній МН17, який 17 липня 2014 року виконував рейс із Амстердама в Куала-Лумпур, та співпрацювати з міжнародним слідством

Про це йдеться у заяві високого представника ЄС Жозепа Борреля

"17 липня ми згадуємо дев’яту річницю трагічного збиття рейсу Малайзійських авіаліній MH17, унаслідок якого 298 людей з 17 різних країн втратили життя... Європейський Союз підтверджує повну підтримку всім зусиллям із встановлення правди, із досягнення правосуддя для 298 жертв збиття рейсу MH17 та для їх найближчих родичів та притягнення до відповідальності всіх винних відповідно до резолюції Ради Безпеки ООН 2166", - йдеться у документі.

Читайте: Вбивця поплакав над убитим: мережі шокував цинізм бойовиків ДНР в річницю катастрофи MH17

У заяві нагадали, що 23 червня 2023 року Європейський Союз включив до санкційного переліку двох осіб, які брали активну участь у російській військовій агресії проти України від її початку. У листопаді ж 2022 року ці особи були засуджені за збиття літака рейсу MH17 Окружним судом в Гаазі.

"Європейський Союз наголошує: докази, які були представлені Спільною командою розслідувачів у провадженнях Окружного суду Нідерландів та Європейського Суду з прав людини, чітко вказують, що установка "Бук", яка була використана для збиття рейсу МН17, без сумніву, належить збройним силам Російської Федерації", - йдеться у документі.

Жозеп Боррель наголосив, що за своїм рішенням про підсудність у справі "Україна й Нідерланди проти Росії" Європейський Суд з прав людини став першою міжнародною судовою інстанцією, яка підтвердила причетність Росії до збиття пасажирського літака.

Це рішення є остаточним, водночас судове рішення по суті буде винесене пізніше.

"Підтверджуючі всі свої попередні заяви, Європейський Союз приймає до уваги всі правові провадження, які відбуваються у цьому контексті, та очікує, що Росія визнає свою відповідальність та буде повною мірою співпрацювати у зусиллях із встановлення правди та відповідальності, здійснення правосуддя щодо жертв та їх найближчих родичів", - йдеться у заяві високого представника ЄС.

"Якби не розпочата Росією війна, громадяни Нідерландів, Малайзії, Австралії, Індонезії, Великої Британії, Бельгії, Німеччини, Філіппін, Канади та Нової Зеландії могли б жити ― так само, як і вбиті за 9 років агресії українці", - у свою чергу підкреслили у Головному управлінні розвідки України.

У відомстві наголосили, що хоча в Окружному суді Гааги вже оголосили вирок виконавцям злочину та зафіксували обставини його вчинення, однак на цьому історія завершитись не повинна ― адже Москва досі продовжує свою смертоносну політику: масові вбивства цивільних, викрадення та депортація українських дітей, екоцид внаслідок підриву Каховської ГЕС, безвідповідальний ядерний шантаж.

"Божевільна поведінка, нехтування всіма нормами міжнародного права та загальнолюдських чеснот доводять, що нинішня Росія ― проблема для всього світу. Отже, доведення агресора до паралічу та справедливого покарання має стати справою честі для усіх вільних націй", - заявили у ГУР МОУ, нагадуючи, що відповідальності як за цей воєнний злочин, так і за тисячі інших жахливих дій, "Московії" не уникнути.

Нагадаємо, що 17 листопада 2022 року Окружний суд Гааги заочно визнав Ігоря Гіркіна (Стрєлкова), Сергія Дубинського та Леоніда Харченка винними у знищенні "Боїнга" MH17 над Донбасом у 2014 році та вбивстві 298 осіб. Винними у цьому злочині також було визнано старшого офіцера ГРУ у відставці Сергія Дубинського та командира розвідувального підрозділу "ДНР" Леоніда Харченка, яких було засуджено до довічного ув'язнення. Ще одного обвинуваченого підполковника запасу ВДВ Олега Пулатова не визнали судом винним у використанні "Бука".

  • Вас може зацікавити:

Вирок суду у Гаазі у справі MH17: головне

Чому винних у трагедії MH17 не покарано безпосередньо: експерт озвучив відповідь

Як розвідка Путіна створювала фейки про крах MH17: фото і дані про кураторів з ГРУ