RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Вирок суду у Гаазі у справі MH17: головне

У четвер, 17 листопада, суд у Гаазі поставив крапку у справі, яка тривала довгих вісім років. Там заочно визнали Ігоря Гіркіна (Стрєлкова), Сергія Дубинського та Леоніда Харченка винними у знищенні "Боїнгу" MH17 над Донбасом у 2014 році та вбивстві 298 осіб.

"Апостроф" публікує основні тези цієї гучної справи.

Що сталося у 2014

У липні 2014 року пасажирський літак Boeing-777 "Малайзійських авіаліній", який виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, зазнав аварії над Донецькою областю, яка на той час вже була окупована росіянами. На борту лайнера перебували 283 пасажири, переважно громадяни Нідерландів, та 15 членів екіпажу, всі вони загинули.

Читайте також: Загибель MH17 над Донбасом: вісім років кремлівської брехні та маніпуляцій.

Висновки експертів

Міжнародні експерти дійшли висновку, що пасажирський літак було збито зенітно-ракетним комплексом "Бук" з боку Першотравневого. ЗРК належала 53-й зенітно-ракетній бригаді ППО ЗС РФ, дислокованій у Курську.

З минулого року в Гаазі тривав суд над основними фігурантами справи - Ігорем Гіркіним (позивний "Стрілков"), Сергієм Дубинським (позивний "Похмурий"), Леонідом Харченком (позивний "Крот") та Олегом Пулатовим (позивний "Гюрза"), які проходили як підозрювані.

Гаазький суд визнав повний контроль Російської Федерації за діями ДНР з травня 2014 року. Тобто війну на Донбасі було кваліфіковано як міжнародний збройний конфлікт.

"Суд не сумнівається, що MH17 був збитий "Буком", враховуючи типи частинок, виявлених в уламках і тілах", - повідомила голландський експерт з правових питань Марієке де Хоон, додавши, що доказів, що вказують на будь-який інший тип зброї, немає.

У тілах членів екіпажу було виявлено 29 сталевих уламків, характерних для російських ракет 9М38М1 та 9М38. Загалом у районі вибуху зібрали 370 металевих фрагментів боєприпасу.

Це допомогло слідству виключити решту версій катастрофи, зокрема вибух на борту, атаку винищувача або застосування будь-якої іншої ракети.

Крапка у справі поставлена

Прокуратура Нідерландів наполягала, що бойовики "ДНР" мають відповідати перед судом як звичайні громадяни, оскільки вони не представляють армію суверенної держави, тому не відповідають вимогам міжнародного гуманітарного права, що регулює правила та звичаї війни.

У четвер, 17 листопада, суд поставив крапку у справі літака МН-17, заочно визнавши терориста Ігоря Гіркіна (Стрєлкова), офіцера ГРУ у відставці Сергія Дубинського та командира розвідувального підрозділу "ДНР" Леоніда Харченка винними у знищенні літака з людьми.

Гіркін, Дубинський та Харченко визнані винними за обома звинуваченнями — діями, які призвели до падіння літака та вбивств. Підполковника запасу ПДВ Олега Пулатова винним у використанні "Бука" суд не визнав у зв'язку з відсутністю доказів.

Згідно з рішенням суду, родичі всіх загиблих мають отримати компенсацію за емоційні страждання, яких вони зазнали внаслідок катастрофи літака в повному обсязі. Загальна сума компенсації становить 16 мільйонів євро.

Водночас, до Пулатова вимоги про компенсацію не стосуватимуться, оскільки тюремний термін йому не загрожує.

Президент України Володимир Зеленський назвав вирок суду важливим рішенням, закликавши світову спільноту притягнути до відповідальності та замовників злочину.

"Важливе рішення суду в Гаазі. Перші вироки винним у збиванні MH17. Але необхідно, щоб на лаві підсудних опинилися і замовники, тому що відчуття безкарності веде до нових злочинів. Ми повинні розвіяти цю ілюзію. Покарання за всі російські звірства – і тодішні, нинішні – буде неминучим", - написав у Твіттері очільник держави.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" повідомляв про те, як мережі шокував цинізм бойовиків ДНР у річницю катастрофи MH17.