RU  UA

Чому Путін відмовився від поїздки на саміт БРІКС: названо дві можливі причини

Політологи назвали можливі причини того, чому президент Росії Володимир Путін не поїде на саміт БРІКС у Південноафриканській Республіці.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів грузинський політолог Вахтанг Маісая.

Читайте також: В Європарламенті вимагають арешту Лукашенка: винен, як і Путін

"Причина відмови Путіна від поїздки в ПАР: або він хворий і його хворобу приховують, або він не отримав достатніх гарантій своєї безпеки, або ПАР таким чином показала, що незадоволена припиненням зернової угоди і дала йому знати, що їхати не треба", - зазначив він.

За його словами, у ПАР його мали б арештувати за ордером Міжнародного кримінального суду.

"Якби Путін поїхав до ПАР, то підпав би під дію британських законів, оскільки ПАР - член Британської Співдружності. І якби Рамафоса його не арештував, це було б злочином і було б використано опозицією проти нього. А інші держави отримали б привід застосувати санкції проти ПАР", - зауважив він.

У зв'язку з цим Путіна всіляко відмовляли від того, щоб в’їздити в країну.

БРІКС - неформальне об’єднання, яке не має наддержавних органів, і в якому кожна країна має власний інтерес. Індія взагалі дрейфує зараз в бік Заходу. Тому це дуже слабке об’єднання. Воно створене за ініціативою Росії. Але тепер вона в об’єднанні є аутсайдером. Фактично єдиними союзниками Путіна є зараз білоруський диктатор Олександр Лукашенко і диктатор Північної Кореї Кім Чен Ін. Також частково ще зберігаються стосунки з Вірменією, проте там збільшуються проблеми. З Туреччиною стосунки сильно псує скасування "зернової угоди". І можливо Туреччина самостійно організує охорону коридору. Так само стосунки Ірану і Росії зараз дуже нетривкі.

"До того ж Іран - сам вигнанець. Їхній союз може зруйнуватися в силу нової політичної ситуації на Кавказі. Бо там у Ірану і Росії різні інтереси", - додав Вахтанг Маісая.

Нагадаємо, 17 березня Палата досудового провадження II видала ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна, а також уповноваженої президента РФ у справах дитини Марії Львової-Бєлової.

  • Вас може зацікавити:

Путін піде під трибунал: Міжнародний суд видав ордер на арешт

"Оцінили нашу роботу": оточення Путіна відреагувало на рішення МКС

Є реальна перспектива: Зеленський про ордер МКС на арешт Путіна