RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Зеленський розповів, чи буде балотуватися на пост президента вдруге

Президент України Володимир Зеленський, повноваження якого офіційно закінчуються у 2024 році, дав зрозуміти, що балотуватиметься на другий термін, якщо вибори в країні все ж таки відбудуться.

Про це у розмові з португальською компанією громадського телерадіомовлення RTP заявив глава української держави.

Читайте: Війна не завада: як українська влада готується до виборів

Зеленський, який, за його словами, "прийшов у політику з не політики", запевнив, що нічого не боїться, сказавши, що готовий "зіткнутися" з усіма, хто хоче змінити законодавство, щоб дозволити вибори під час війни.

"Я не дозволю просто знищити країну і поставити під сумнів людей", — сказав президент, наголошуючи на обов'язкових вимогах для проведення голосування.

Перше, за його словами, вибори мають відбутися "на всій території України", у яких обов'язково повинні брат участь військові, які зараз воюють на передовій.

Тоді, щоб усе було законно, потрібні міжнародні спостерігачі, – пояснив він, підкресливши, що вибори мають бути демократичними та прозорими.

Зеленський зазначив, що хоче залучити й українських біженців, які знайшли притулок від війни у різних країнах. Також потрібна й гарантія безпеки голосування без загроз можливих російських обстрілів.

Ще одним актуальним питанням є фінансування виборів, адже Зеленський запевнив, що не витратить на вибори жодної копійки з бюджету, який зараз виділяється на озброєння та Збройні Сили.

"Я думаю, що світова демократія підтримає нас", - сказав він, маючи на увазі, що він буде кандидатом, якщо вибори відбудуться у 2024 році, як це й передбачено виборчим календарем.

У другому турі президентських перегонів 21 квітня 2019 року Володимир Зеленський переміг чинного на той час президента України Петра Порошенка "з рахунком" 73.22% (13 541 528 виборців) проти 24.45% (4 522 450 виборців)

"Я не покидаю свою країну", - запевнив він.

Нагадаємо, що ЦВК зможе належно підготуватися до виборів не менше, ніж через пів року після скасування воєнного стану.

  • Вас може зацікавити:

Вибори в Україні-2024: провести можна, але за однієї умови

Вибори на тлі війни: що задумали у владі

Влада обговорює можливість проведення виборів восени 2023 року: чим це загрожує Банковій