RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

СБУ оголосила підозру російському олігарху Фрідману: який бізнес він має в Україні

Російський олігарх Михайло Фрідман, у якого раніше в Україні заарештували 2 млрд гривень, отримав повідомлення про підозру за фінансування війни. в Україні

Про це інформує СБ України.

Читайте: Плати чи помри: як Путін розкуркулює олігархів заради війни

Наголошується, що з початку повномасштабного вторгнення РФ бізнесмен "влив" близько 2 млрд рублів у декілька військових заводів країни-агресора, серед яких "Тульський патронний завод", що виробляє набої, а також "Уральський оптико-механічний завод імені Яламова", де виготовляють високотехнологічне обладнання для бойових літаків та вертольотів.

Для фінансування проєктів Кремля олігарх використовує активи підконтрольного йому російського фінансово-інвестиційного консорціуму "Альфа-Груп".

Також він задіяв власні бізнесові ресурси для масового розповсюдження сухпайків, одягу та іншої продукції під торговим знаком "Армия России", яка постачається окупантам. Крім того, страхові компанії фігуранта взяли на себе страхування військової техніки, а також життя і здоров’я російських загарбників на фронті.

Окрім цього, Фрідман організував збір матеріально-технічної допомоги для потреб окупаційних угруповань РФ, які воюють в Україні

Російський олігарх забезпечив й співпрацю власного телекомунікаційного підприємства з ФСБ, що дозволило йому провести мобільний зв'язок в тимчасово окупованих регіонах України.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили олігарху про підозру за ч. 3 ст. 110-2 Кримінального кодексу України (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України, вчинені групою осіб за попередньою змовою). Зловмиснику загрожує до 8 років тюрми з конфіскацією майна.

Наразі підозрюваний переховується від правосуддя за кордоном.

Зазначимо, що в Україні Фрідман досі володіє часткою телекомунікаційного оператора "Київстар", який, своєю чергою є власником медичного сервісу Helsi.

Нагадаємо, що Михайла Фрідмана було затримано минулого року у Британії за підозрою у відмиванні грошей.

  • Вас може зацікавити:

Стовпи режиму Путіна: в Європі знайдено нерухомість найбільших російських олігархів

Кінець алюмінієвого олігарха: що робити з активами Дерипаски

Російський олігарх Горіловський потрапив під санкції РНБО, але продовжує контролювати свої активи в Україні