RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

США призначили спецпредставника по відновленню економіки України: хто це і чим буде займатися

Президент США Джо Байден призначив колишнього міністра торгівлі Пенні Пріцкер спеціальним представником з економічного відновлення України. Ця нова посада сигналізує про стурбованість адміністрації Білого дому довгостроковим економічним виживанням країни, незважаючи на те, що її війна з Росією триває.

Про це пише NYTimes, про призначення повідомив керівник Офісу президента Андрій Єрмак.

Читайте: США допоможуть Україні у відновленні енергосистеми: всі подробиці

У своїй заяві президент Байден заявив, що Пенні Прітцкер "буде стимулювати зусилля Сполучених Штатів щодо відновлення української економіки", працюючи з урядом України разом із союзниками США, міжнародними фінансовими інститутами та приватним сектором.

Пенні Прітцкер працюватиме в Держдепартаменті і підпорядковуватиметься держсекретарю Ентоні Блінкену.

64-річна Прітцкер заохочуватиме проінвестиційні стратегії в Україні, а також залучатиме державні та приватні інвестиції з інших країн. Вона планує приїхати до України найближчими тижнями, щоб оцінити стан її економіки та зустрітися з політичними та діловими лідерами.

Це призначення відбулося на тлі того, що увага до Сполучених Штатів та Європи дедалі більше звертається до виживання України як в економічному, так і у військовому відношенні. У березневому звіті Світового банку йдеться про те, що відновлення сильно пошкодженої інфраструктури країни та зруйнованих міських територій може коштувати понад 400 мільярдів доларів протягом десятиліття. Країни-члени "Великої сімки" почали обмірковувати, як це може спрацювати, особливо з огляду на те, що російські війська окупують значну частину України.

Блінкен додав у своїй заяві, що Прітцкер відіграватиме центральну роль у зусиллях щодо забезпечення того, щоб "Україна не тільки виживала, а й процвітала, стоячи самостійно". Він сказав, що мета полягає в тому, щоб перетворити країну на "процвітаючу, безпечну європейську демократію".

Пенні Прітцкер родом із чиказької родини, відомої своєю бізнес-імперією та впливом у Демократичній партії. Її брат, Дж. Б. Прітцкер, є губернатором штату Іллінойс від Демократичної партії. Їхній батько Дональд був співзасновником готельної компанії Hyatt.

Сама Пенні Прітцкер заснувала кілька власних ділових підприємств, а бувши міністром торгівлі за президента Барака Обами у 2013–2017 роках, вона була відома своїми тісними відносинами з лідерами бізнесу у Сполучених Штатах. Вона також входить до ради директорів Microsoft і є колишнім головою Фонду Карнегі за міжнародний мир.

Вона відіграла важливу роль у сходженні Обами в штаті Іллінойс та в національній політиці, використовуючи свої зв'язки, щоб допомогти зібрати сотні мільйонів доларів для його передвиборчих кампаній. Підтримуючи кандидатуру Байдена у січні 2020 року, вона зазначила, що знає Байдена понад 20 років.

У своїй заяві Пенні Пріцкер повідомила, що як міністр торгівлі вона "працювала з урядом України над просуванням прогресу в реформах, залученням інтересу приватного сектору та координацією дій з урядами партнерів — діяльністю, яку я також здійснюватиму в цій ролі".

Вона додала, що її інтерес до України має особистий аспект: її сім'я втекла від переслідувань у царській російській частині сучасної України наприкінці 1800-х років, і вона відчуває зв'язок із країною.

Як міністр торгівлі вона кілька разів відвідувала Київ. У травні Кремль вніс Пенні Пріцкер до списку санкцій, заборонивши їй в'їзд до Росії.

Нагадаємо, раніше уряд Сполучених Штатів виділив 20 мільйонів доларів на посилення контролю за фінансовою допомогою, яку надають Україні.

  • Вас може зацікавити :

Блінкен оголосив про мільярд для України і перекусив картоплею в McDonald's: фото

США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні: що отримають Сили оборони

США вперше передадуть Україні гроші, конфісковані у російських олігархів: названо суму