RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

10 травня

Всі новини

Зеленський виступив на Раді безпеки ООН: відео і головні тези

У середу, 20 вересня, український президент Володимир Зеленський виступив з промовою на Раді безпеки ООН.

Його виступ транслювала пресслужба Офісу Президента.

Читайте також: "Жодних домовленостей з терористами": головне з виступу Володимира Зеленського на Генасамблеї ООН

Глава держави взяв участь у засіданні на тему "Підтримання принципів та цілей Статуту ООН через ефективну багатосторонність: підтримання миру та безпеки України".

Ключові тези

Зеленський зауважив, що від старту повномасштабної агресії Росії, держави, яка досі є постійним членом Ради Безпеки ООН, минуло вже 574 доби болю, втрат і боротьби.

"Росія вбила щонайменше десятки тисяч наших людей і зробила мільйони біженцями, зруйнувавши їхній дім. Світова більшість визнає правду про цю війну. Це злочинна та неспровокована агресія Росії проти нашої нації, що має на меті захоплення території та ресурсів України", - наголосив президент.

Він також повідомив, що російська агресія спрямована не тільки проти України. Держава-терорист має на меті підірвати своєю агресією всі дамби міжнародних норм, покликані захищати світ від воєн.

"І я вдячний усім у світі, хто визнав агресію Росії порушенням Статуту ООН. Маємо визнати: Організація у глухому куті щодо агресій. Людство вже не покладає надій на ООН, коли йдеться про захист суверенних кордонів націй. Але я не був би сьогодні тут, якби Україна не мала пропозицій саме щодо рішень", - сказав він.

Володимир Зеленський зазначив, що всім є очевидний той факт, що саме робить ООН недієздатною.

"У цьому кріслі в Раді Безпеки, яке Росія займає незаконно через закулісні маніпуляції після розпаду Радянського Союзу, сидять брехунці, чия робота – виправдовувати агресію та геноцид, що їх здійснює Росія", - додав глава держави.

Він висловив переконання, що Генеральній Асамблеї ООН потрібно надати можливість долати вето, що стане першим необхідним кроком.

"За умови набрання двох третин голосів, які відображатимуть волю націй і з Азії, і з Африки, і з Європи, і з обох Америк, і з регіону Тихого океану, – глобальної кваліфікованої більшості – вето має реально долатися, і така резолюція Генеральної Асамблеї повинна бути обов’язковою для виконання всіма державами-членами", - пояснив Зеленський.

Другим кроком має стати повна підзвітність Ради Безпеки ООН націям світу.

"Я вітаю пропозиції різних лідерів розширити представництво націй у Раді Безпеки. Коло постійних членів Ради Безпеки має відображати сучасність. Африканський Союз має бути тут постійно. Азія заслуговує на ширше постійне представництво. Німеччина заслуговує на місце серед постійних членів Радбезу. Латинська Америка має бути тут представлена - постійно. І держави Тихого океану. Потрібне розширення участі й доступу до роботи Ради Безпеки та її допоміжних органів для всіх членів Генеральної Асамблеї, яких не визнано агресорами. І водночас будь-яка участь будь-якої держави - члена Ради Безпеки має призупинятися на час, коли така держава в порушення Статуту ООН іде агресією проти іншої нації", - повідомив він.

Третім кроком має стати система превенції агресій - раннє реагування на дії, спрямовані проти територіальної цілісності та суверенітету держав. Серед іншого - потужні санкції проти агресора. Кожен, хто хоче почати війну, має бачити ще до своєї фатальної помилки, що саме втратить, коли її почне. При цьому питання про застосування превентивних санкцій повинне виноситися на розгляд Ради Безпеки ООН автоматично, коли будь-який член Генасамблеї заявить про загрозу агресії.

"Українські солдати зараз своєю кров’ю роблять те, що Рада Безпеки ООН має робити своїми голосуваннями: зупиняють агресію та захищають принципи Статуту ООН", - наголосив президент.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський 18 вересня прибув у Сполучені Штати. Він планує провести зустріч з американським президентом у Вашингтоні в четвер, 21 вересня.

  • Вас також може зацікавити:

Байден виступив на Генасамблеї ООН: стали відомі головні тези

Коли винищувачі F-16 будуть в Україні: співрозмовники назвали дату

США оголосили допомогу Україні на $400 млн: повний список озброєння