RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

10 травня

Всі новини

В Україні створили Альянс оборонних індустрій: вже долучилися десятки світових компаній, відео

Володимир Зеленський анонсував створення нового оборонного альянсу - він озвучив три важливих рішення України, наголосивши, що саме зараз у нашій країні на десятиліття визначається, якими будуть найбільш потужні оборонно-промислові комплекси, їхні пріоритети та що буде стандартом оборони. Декларацію вже підписали 38 визначних компаній з 19 країн.

Про це президент України написав у своєму Telegram-каналі.

За його словами, на Міжнародному форумі оборонних індустрій було створено Альянс, до базової декларації якого можуть приєднатися виробники зброї та військової техніки з усього світу.

"Ми сильна нація. Ми сміливий народ. Ми держава, яка має глобальне значення. Ми обов’язково переможемо. І ми створимо такий оборонний потенціал для України, а отже, для всього вільного світу, який буде відображенням нашої сили. Для нас пріоритет – розвиток оборонного виробництва з використанням сучасних технологій, виробництва снарядів, ракет, дронів в Україні у співпраці зі світовими лідерами галузі", - наголосив глава держави.

Також він додав, що під час зустрічі із представниками оборонних компаній та асоціацій США, Великої Британії, Німеччини, Франції, Туреччини, Швеції та Чехії були обговорені можливості співпраці та спільного виробництва озброєнь. Україна висловила готовність запропонувати спеціальні умови компаніям, які виявлять інтерес до спільного розвитку оборонного виробництва разом з нашою країною.

Читайте також: Сім країн Європи замовили снаряди для України: який механізм використовувався

За словами Зеленського для оборонно-промислового комплексу буде розроблено спеціальний економічний режим.

"Щоб дати всі можливості реалізувати свій потенціал кожній компанії, яка працює заради оборони в Україні та з Україною або яка хоче прийти в Україну", – зазначив він.

Крім того, президент оголосив про намір створити в Україні спеціальний Оборонний фонд, який має забезпечити додаткові ресурси, зокрема, для розвитку воєнних виробництв і підтримки відповідної співпраці, а також для створення нових воєнних об'єктів і програм, необхідних для забезпечення національної оборони та підтримки наших воїнів.

"Ресурси фонду – це плюс до державних видатків на сферу оборони, оборонне виробництво та приватних інвестицій. Фонд буде наповнюватися з дивідендів від державних оборонних активів та прибутку від продажу конфіскованих російських активів", – розповів президент.

На Міжнародному форумі оборонних індустрій представлені понад 30 країн світу – Європа, Америка, Азія, Австралія, - 252 оборонні компанії, які виробляють повний спектр зброї та оборонних систем і рішень. Там же уклали понад 20 меморандумів різного рівня, більшість із французькими оборонними підприємствами, повідомив міністр з питань стратегічних галузей промисловості Камишін. Завдяки меморандумам компанії зможуть підписувати індивідуальні угоди з Україною.

Під час форуму, Австралія оголосила про свої плани щодо створення оборонних підприємств в Україні, спрямованих на виробництво безпілотників. Водночас США також розглядають можливість спільного виробництва зброї в Україні. Окрім цього, африканські партнери висловили зацікавленість у розміщенні виробництва української зброї та амуніції на території Африки, про що повідомив голова Міністерства закордонних справ України, очільник МЗС Кулеба.

Раніше Володимир Зеленський заявив, що Україна домовилася зі США не лише про новий пакет військової допомоги, а й про спільне виробництво озброєння.

Вас також може зацікавити:

Байдена "дотиснули"? Україна може отримати невелику частину ракет ATACMS

50 надводних дронів і не тільки: Німеччина передасть Україні ще більше зброї

Зброя перемоги: як ATACMS, Taurus та танки Abrams вплинуть на наш контрнаступ.