RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

​Зброя перемоги: як ATACMS, Taurus і танки Abrams вплинуть на наш контрнаступ

Застосування західної зброї дасть перевагу ЗСУ над ворогом

Застосування західної зброї дасть перевагу ЗСУ над ворогом Перші танки Abrams вже в Україні Фото: defense.gov

Україна посилено працює над отриманням високоточної далекобійної зброї. Найближчими днями очікується постачання американських ракет ATACMS, а штатівські танки Abrams вже в Україні. Німеччина хоч і зволікає з передачею власних крилатих ракет великої дальності Taurus, та і з цього питання крига скресла. Яка версія ATACMS більше потрібна Україні, коли можна очікувати поставок Taurus та на яких напрямках наш Генштаб планує застосовувати Abrams - в етері Апостроф TV розповів директор Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

Версія ATACMS для України

Якщо ми беремо ATACMS в комплектації з касетними снарядами, вони ефективні для ударів по відкритій місцевості, де є жива сила і техніка ворога. Причому разів у десять ефективніші від тих касетних боєприпасів для ствольної артилерії, які Україна вже отримала від США.

Читайте: "Є історичне рішення": Зеленський натякає на нове озброєння, відео

З точки зору підтримання нашого контрнаступу - це додаткова міць, яка може бути використана для ураження ворога на відкритій місцевості і не тільки.

Якщо мова йде про варіант з касетним снарядами ми не можемо їх використати по густо населеним місцям - під ризик ураження буде потрапляти місцеве населення. І, звичайно, Сполучені Штати не захочуть, щоб якісь історії з порушенням міжнародного гуманітарного права зараз виникали з їхньою зброєю. Тому ніхто цього робити не буде.

З точки зору того, щоб вражати об'єкти в Криму, то більшість об'єктів знаходяться безпосередньо в містах чи поблизу міста. Для їх ураження нам потрібна версія не з касетними снарядами.

Дивіться: В Севастополі після "бавовни" піднявся стовп диму: окупанти скаржаться на ATACMS, фото

Ракети з касетною частиною нам дуже допомогли б теж під час нашого контрнаступу, коли ворог знаходиться в обороні. Проте постає питання кількості. Таких ракет у "касетній" версії у Сполучених Штатів є близько 400 на складах. Важко сказати, скільки нам передадуть. А загалом всіх ATACMS у США близько 1500 одиниць. От якби нам передали 20% від загальної кількості - близько 300 таких ракет, - вони дуже суттєво нам би допомогли і ворог це одразу відчув би на собі.

Протибункерні ракети Taurus

Щодо затримки з постачання Taurus. Німеччина вочевидь чекала рішення від Сполучених штатів по ATACMS. Вони проводили інвентаризацію, щоб зрозуміти, яку кількість можна передати Україні.

Передача Taurus відбудеться точно не у найближчі тиждень-два, а займе певний час, щоб пройти навчання та адаптувати для нас. Поки ми будемо використовувати Storm Shadow та SCALP, які у нас є.

Читайте: 50 надводних дронів і не лише: Німеччина передасть Україні ще більше зброї

Особливість Taurus в тому, що вони здатні пробивати бункери і доволі укріплені споруди: будівлі, які ворог може використовувати для штабів або сховищ боєприпасів тощо. Навіть якщо ми їх отримаємо взимку, застосовувати їх за призначенням можна буде і тоді, наносячи ураження певним об'єктам, максимально укріпленим, які зараз не можемо знищити з вірогідністю 100%.

Abrams - танк наступу

Впевнений, що в Генштабі вже є план як та де використовувати танки Abrams. Можливо, це буде південний напрямок, де зараз тривають інтенсивні контрнаступальні дії. Ці танки однозначно дадуть нам додаткову вогневу міць. Звичайно, ті бригади, які їх отримають зможуть застосовувати Abrams для ударів по об'єктах ворога та підтримки нашого контрнаступу. Танк Abrams створений і продуманий за характеристиками як танк для наступу.

От зараз є інформація, що наші сили можуть вже більше застосовувати бронетехніку, зокрема і танки, після прориву в районі Вербового на Мелітопольському напрямку, де триває наш контрнаступ. Але все залежатиме від того, наскільки вдасться розширити цей прорив і забезпечити коридори для безпечного проходження техніки. В тих районах, де вдастся подавити вогонь ворожої артилерії, задіяти засоби РЕБ, щоб не наражатися на удари дронів - там Abrams і можна буде застосовувати. Все покаже ситуація на полі бою.

Дивіться: Що відомо про танки Abrams для України: фото, відео і особливості

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами