RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Стратегія війни, мобілізація і плани на 2024 рік: що сказав Зеленський на прес-конференції

У вівторок, 19 грудня, пройшла велика підсумкова пресконференція президента України Володимира Зеленського. Глава держави підбив підсумки року та відповісти на питання журналістів.

ПРЕС-КОНФЕРЕНЦІЯ ЗЕЛЕНСЬКОГО: ПОВНЕ ВІДЕО

"Апостроф" слідкував за подією в онлайн-режимі.

Читайте також: Умови допомоги не змінилися: Зеленський провів розмову зі Спікером палати представників

20:11 Ще кілька заяв:

"Латинської Америки замало в історії сучасної України. Вона була ближчою до спадщини СРСР - до Росії, що вплинуло на підтримку Формули миру, на економічні стосунки, непідтримку фінансових чи військових пакетів. Прихід президента Мілея розвертає Латинську Америку до України".

"Зменшення допомоги ВПО не буде. Що стосується збільшення - підтвердити поки не можу. До кінця року це стане відомо".

"Що стосується переселенців у Європі, треба думати про множинне громадянство, відповідний закон є".

20:02 Про імовірність відкриття аеропорту "Бориспіль": "Це означатиме перемогу української ППО. Це буде дуже потужний крок. І ми знаємо, що для цього потрібно".

19:49 Наступного року Україна виготовить мільйон дронів, пообіцяв Зеленський. Він додав, що також будуть вироблятися снаряди 155 калібру.

19:44 Відповідь Зеленського, чи підпише нововведення в закон про мобілізацію: "Щодо мобілізації жінок — ні, щодо мобілізації чоловіків з 25 років — так".

19:39 Про військові плани: "Я не скажу вам наші цілі на наступний рік. У нас були труднощі на півдні, бо всі розповідали, які там цілі".

19:32 Зараз виробляється єдина позиція України та 50 країн щодо "формули миру". І як тільки вона буде сформульована, її передадуть Росії.

"У нас є Формула миру. Перші п'ять пунктів були опрацьовані на зустрічі в Мальті, наступні - будуть на зустрічі у Швейцарії. Увага світу повертається до України. Коли буде готовий відповідний документ і всі держави об'єднаються навколо нього, тоді ми зможемо передати його представникам рф. Якщо вони його сприймуть, це сигналізуватиме про готовність до переговорів".

19:24 Про Залужного: "Робочі у мене стосунки з Залужним. Держава Україна не про особисте. Планую працювати, чекаю рішення щодо мобілізації. Стратегія зрозуміла, хочу бачити деталі".

19:13 Вступати до НАТО "частинами" - це "високий ризик" для України та "маячня", заявив Зеленський. Він дав зрозуміти, що це загрожує прямим конфліктом Альянсу і РФ, оскільки Київ окупованих територій російськими не визнає. Також він заявив, що НАТО поки що не запрошувало Україну стати його членом.

19:03 Президент висловився про ситуацію на Близькому Сході: "Ми визнаємо незалежний народ Ізраїлю. Ми визнаємо незалежний народ Палестини".

Однак, він зауважив, що не можна порівнювати війну в Секторі Гази та російсько-українську війну: "Українці не заходили й не вбивали росіян. На нашу країну напали й вбивають наших людей".

18:58 Зеленський зазначив, що у Трампа буде інша політика в разі його обрання:

"У нього точно буде інша політика. Я не впевнений, що політика США до України зміниться, але ми повинні тверезо дивитися на те, що лідер має вплив, особливо одразу після виборів. Перші сигнали будуть дуже впливові. Якщо політика наступного президента США щодо України буде іншою, ці сигнали вплинуть дуже сильно на хід війні в Україні. Якщо одна потужна деталь випадає, механізм починає сипатися".

18:56 Президент заявив, що війна на Близькому Сході має вплив на допомогу Україні. Він зазначив, що там є російський слід і на цьому треку Кремль досягнув успіху. Також Зеленський додав, що допомога від США потрібна вже зараз і вона, на його думку, буде дуже скоро. Також потрібно відкриття допомоги від ЄС.

18:51 Про нестачу коштів: "Я хочу зменшити уряд, бо немає коштів на його утримання. Необхідні кошти на мобілізацію. Але повністю всіх розпустити я не можу - хтось має працювати".

18:49 Зеленський про позицію Угорщини, яка "тисне на Україну, щоб примусити її до переговорів":

"Я ніколи не говорив з Віктором Орбаном про припинення вогню. Можливо, він говорив про це з кимось ще. Його політика не дуже доброзичлива щодо нас, я йому про це сказав в Аргентині. Ми сусіди, ми намагаємося знайти рішення. Я спитав його: "Чому ви не підтримуєте рішення про наш вступ до ЄС?" Чому ми не можемо організувати двосторонню зустріч?". Я сподіваюся, ми зможемо це зробити".

18:44 Зеленський з приводу розгульного життя депутатів заявив, що вони не є "моральними авторитетами", але й розпустити Раду не може, оскільки Конституція забороняє вибори до Ради під час воєнного стану.

18:34 "Багаторічна, довгострокова допомога на різні цілі, говорить про те, що партнери нас не підведуть. Я впевнений в них", — зазначив Зеленський. Він також повідомив, що станом на 2024 рік стосовно грошей є точно від наступних країн:

  • Бельгія — 1.7 млрд.
  • Данія — 4.2 млрд.
  • Корея — 2.3 млрд.
  • Латвія, Литва, Нідерланди — сотні мільйонів.
  • Норвегія — 7.5 млрд.
  • Франція — 2 млрд.
  • Німеччина — 8 млрд.
  • Швеція — понад 500 мільйонів.
  • Японія — багатомільярдна допомога.

18:32 Зеленський: "Ніхто не знає, чи закінчиться війна в 2024 році, і партнери також. Усі прогнози — це лише думки".

18:25 Про контрнаступ: "Нестача амуніції та відсутність підтримки у повітрі мали прямий вплив на спецоперацію на Південному напрямку у 2023 році".

18:23 Президент щодо фінансової допомоги: "Я впевнений, що США нас не зрадять і все обіцяне буде виконано. Мені здається, я знайшов порозуміння з Байденом та сенаторами".

18:19 Генштаб і головком ЗСУ Залужний пропонували на Ставці мобілізувати додаткових 450-500 тисяч людей. Зеленський також каже, що питання демобілізації важливе. Бо це питання справедливості.

18:15 Україна цієї зими отримає від партнерів кілька систем ППО Patriot та NASAMS, - заявив Зеленський. Кількість цих систем президент не називає, "допоки вони не будуть в Україні".

18:05 Зеленський подякував українським військовим за захист, а також західним партнерам за допомогу. Він заявив, що незалежна Україна проходить великий історичний шлях, майже два роки відбиваючи вторгнення російських окупантів.

1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1

17:45 На прес-конференції присутні понад 200 людей і понад 100 ЗМІ з усього світу.

17:25 Прес-конференція незабаром розпочнеться. На місці вже зібралися журналісти.

Попередня пресконференція президента відбулася 6 червня поточного року. Тривала вона півтори години у Маріїнському палаці. У ній взяли участь 18 різних українських ЗМІ.

Раніше ми писали, що у Міністерстві оборони Сполучених Штатів повідомляють, що гроші для військової допомоги Україні закінчаться 30 грудня поточного року у разі відсутності схвального рішення Конгресу щодо нового фінансування.

  • Вас також може зацікавити:

Компромісу не буде: Зеленський відповів "миротворцям" щодо війни з Росією

"Відкритий для компромісу": Байден готовий до поступок заради допомоги Україні

Україна передала США список "зброї перемоги" над РФ: що потрібно армії