RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

США та союзники провели таємну зустріч з Україною щодо мирного плану: Росію не запрошували

У середині грудня минулого року в Саудівській Аравії відбулася секретна зустріч радників з національної безпеки України, її союзників з Великої сімки та групи країн Глобального Півдня, на якій обговорювалися умови Києва для проведення мирних переговорів з Росією.

Про це пише Bloomberg.

Наголошується, що секретність заходу частково була спрямована на те, щоб країни-учасниці відчували себе більш комфортно за погодженням умов України.

Читайте: Україну готують до переговорів: хто може стати гарантами миру і як доведеться домовлятися

Зберігаючи таємність, учасники могли відвертіше обговорювати українську формулу миру та плани просування мирного процесу, а також потенційні засади майбутньої взаємодії з Росією.

На зустрічі в Ер-Ріяді не було суттєвого прогресу. Україна та її союзники з G7 залишилися непохитними, відмовляючись вступати у пряме спілкування з Росією, попри завзяті заклики з боку країн Глобального Півдня. Проте під час дискусії усі учасники визнали право України на самооборону.

На грудневій зустрічі в Ер-Ріяді були присутні чиновники з Індії, Саудівської Аравії та Туреччини, а ось Китай, Бразилія та ОАЕ вирішили не посилати своїх представників. Москва ж, яку на зустріч не запросили, висловила цим своє незадоволення, засудивши зусилля союзників.

Україна та її союзники, напередодні Всесвітнього економічного форуму в Давосі, організують ще одну зустріч у Швейцарії, на яку буде запрошено вже понад 100 країн.

Крім того, Київ планує прийняти саміт лідерів на початку цього року, використовуючи його як платформу для розробки плану, що ґрунтується на взаємоузгодженому наборі принципів. Цей план стане основою для будь-яких дискусій із Москвою. Відповідно до цього плану ключовим елементом для досягнення миру є виведення російських військ з території України. Крім того, план також містить положення про повернення депортованих дітей та військовополонених, а також забезпечення продовольчої та енергетичної безпеки.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський під час свого візиту до Саудівської Аравії заявив, що Росія слабка.

Вас може зацікавити:

Що означає візит Зеленського до Саудівської Аравії для України: думка експерта

На саміті в Саудівській Аравії ухвалили важливе рішення щодо України

Китай надіслав "обережний позитивний" сигнал, є перші рішення: головне з саміту в Саудівській Аравії