RU  UA

Передача ракет Taurus для ЗСУ: у чому проблема і що їх може замінити

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що його позиція щодо передачі Україні авіаційних крилатих ракет великої дальності Taurus, які можуть долати відстань у 500 км, не змінилась. Проте передача Сполученими штатами Америки ракет ATACMS може певним чином компенсувати це.

Про це, а також про причини відмови Німеччини в передачі Taurus, в етері Апостроф TV розповів військовий експерт та полковник запасу ЗСУ Роман Світан.

Читайте також: В Бундестазі закликали Сунака дотиснути Шольца: чи чекати Україні Taurus

Він зауважує на тому, що канцлер Німеччини Олаф Шольц продовжує наполягати на позиції відмови в передачі ракет Taurus великого радіуса дії:

"Шольц продовжує наполягати, що ФРН не будуть нам передавати ракети Taurus, які здатні долати відстань у 500 км і якими можна, зокрема, зруйнувати путінський міст через Керченську протоку".

Світан вважає, що причинами відсутності змоги передачі ракет можуть бути не лише внутрішньо німецькі аспекти, а й геополітичне міркування – Китай міг просити Шольца не передавати Україні Taurus:

"Глава німецького уряду може відмовляти не тільки з якихось внутрішньо німецьких причин, а й із геополітичних міркувань. Питання непередачі Україні ракет Taurus може бути предметом особистих домовленостей Шольца з керівництвом Китаю, адже в них нещодавно якраз і була зустріч із Сі Цзіньпінем, на якій той міг просити німецького прем'єра не передавати ракети Україні".

Проте полковник запасу ЗСУ зауважує на тому, що АТАСМS можуть дещо замінити Taurus, зокрема вони також можуть впоратись зі зруйнуванням Кримського моста:

"Якщо США нам нададуть АТАСМS, що б'ють на 300 км, то такі ракети з бетонобійними зарядами також можуть впоратися з путінським мостом. Тут уже питання надання нам Taurus перестане бути таким уже принциповим".

Нагадаємо, раніше ми вже розповідали, чому окупанти зміцнюють свої позиції на тимчасово окупованому півострові.

  • Вас також може зацікавити:

Дивна неузгодженість: як голосували у Бундестазі і Європарламенті щодо "Таурусів"

Вже офіційно: США підтвердили таємне постачання ATACMS для ЗСУ

Скільки ракет ATACMS отримала Україна від США: журналісти назвали цифру