RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.15
НБУ:USD  40.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 червня

Всі новини

Ядерна безпека і повернення полонених: про що йдеться у спільному комюніке за підсумками саміту миру

Учасники саміту миру у Швейцарії підписали спільне комюніке про основи миру в Україні.

Відповідний документ оприлюднила пресслужба українського президента.

Варто зазначити, що напередодні західні ЗМІ оприлюднили текст спільного комюніке за підсумками мирного саміту у Швейцарії. Згодом офіційний документ з'явився на порталі очільника держави Володимира Зеленського.

В спільному комюніке йдеться про те, що досягнення сталого миру в Україні вимагає залучення та діалогу між усіма сторонами повномасштабного конфлікту.

Читайте також: "Ми змусимо Росію здатися": Мелоні пояснила Кремлю, що буде в разі невиконання умов Заходу

Учасники конференції наголосили, що саміт миру в Швейцарії побудували на базі минулих дискусій, які відбулися на основі "формули миру" Володимира Зеленського та інших мирних ініціатив, які повністю відповідають міжнародному праву. Учасники також підтвердили свою відданість утриманню "від погрози силою або її застосування проти територіальної цілісності чи політичної незалежності будь-якої держави, принципам суверенітету, незалежності й територіальної цілісності всіх держав, включно з Україною, у межах їх міжнародно визнаних кордонів, включно з територіальними водами, і вирішенню спорів мирними засобами як принципам міжнародного права".

У спільному комюніке йдеться про те, що учасники конференції мають спільне бачення щодо трьох ключових аспектів:

  • Ядерна безпека - будь-яке використання ядерної енергії та відповідних установок має бути захищеним та безпечним, та подібні об'єкти мають надійно охоронятися. Учасники вимагають, аби українські АЕС, зокрема й Запорізька атомна електростанція, працювали виключно під повним суверенним контролем України та наглядом МАГАТЕ.
  • Глобальна продовольча безпека має залежати від безперебійного виробництва та постачання продуктів харчування. У цьому контексті надзвичайно важливими вважаються повне торговельне судноплавство, а також доступ до портів у Чорноморсько-Азовському регіоні. Союзники наголосили, що напади на торговельні суда в портах та на всьому маршруті є неприйнятними.
  • Обмін військовополоненими - усі військовополонені мають бути звільнені шляхом повного обміну. Ба більше, Росія має повернути додому усіх депортованих та незаконно переміщених дітей та цивільних громадян.

Окремо учасники конференції наголосили, що для встановленя миру в Україні необхідно залучити до діалогу усі сторони конфлікту, тому у майбутньому можуть відбутися подібні заходи із залученням представників усіх сторін.

Раніше ми розповідали, що у Байдена відреагували на "мирні пропозиції" Путіна.

Вас може зацікавити:

Всі континенти підтримують Україну: головні заяви першого дня Саміту миру

Саміт миру в Швейцарії: ЗМІ оприлюднили проєкт підсумкового комюніке

Глава МЗС Кулеба розкрив деталі декларації саміту: альтернативні плани не розглядалися