RU  UA  EN

Неділя, 30 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 червня

Всі новини

Нові лідери ЄС: результати саміту в Брюсселі, чого чекати далі

Лідери країн Європейського Союзу на саміті у Брюсселі 27 червня погодили нових лідерів головних інститутів блоку – Урсула фон дер Ляєн залишається на посаді голови Єврокомісії, а Шарля Мішеля та Жозепа Борреля замінять нові керівники.

Про це інформує DW.

Зауважується, що на саміті в Брюсселі за 27 червня лідери країн Євросоюзу узгодили кандидатури нових керівників головних інституцій блоку.

Відтак Урсула фон дер Ляєн залишиться на посаді голови Європейської Комісії (за підсумками голосування). За Європейську Раду, яку наразі очолює Шарль Мішель, надалі відповідатиме колишній прем'єр-міністр Португалії Антоніу Кошта. Чинна прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас керуватиме зовнішньополітичною службою ЄС – вона замінить верховного представника ЄС із зовнішньої та безпекової політики Жозепа Борреля.

"Для погодження кандидатур фон дер Ляєн, Кошти та Каллас необхідна була підтримка так званої посиленої кваліфікованої більшості. Вона досягається одночасним виконанням двох умов: за пропозицію мають проголосувати щонайменше 20 з 27 країн-членів (72 відсотки), які представляють принаймні 65 відсотків населення ЄС", – йдеться у повідомленні DW.

Чого чекати далі

Надалі майбутніх керівників має затвердити новий Європейський парламент – перша сесія Європарламенту нового скликання запланована на 16-19 липня, відбудеться у Страсбурзі. DW зауважує:

"Передбачається, що більшість депутатів від найпотужнішого політичного блоку ЄС, Європейської народної партії (ЄНП), яка має 190 місць у новому 720-місцевому парламенті, підтримає фон дер Ляєн, але для здобуття більшості їй знадобиться підтримка з боку інших партій та голоси понад половини європарламентарів".

Раніше ми розповідали, що у Євросоюзі знайшли спосіб обійти вето у використанні заморожених коштів РФ для України.