RU  UA

Експерт пояснив, що означає візит індійського прем’єра Моді до Києва

Візит прем'єр-міністра Індії Нарендри Моді до України, який відбудеться у п'ятницю, 23 серпня, може бути пов'язаний з прагненням Індії стати лідером блоку країн, які не підтримують сторони російсько-української війни.

Про це в ефірі "Апостроф TV" розповів експерт Ради зовнішньої політики "Українська призма" Олександр Краєв.

"По перше, з геополітичної точки зору Індія розуміє, що якщо Китай десь має власні інтереси, щоб розв'язувати якусь проблему і мати прямий вплив, то офіційний Делі також має якось проявляти там активність. Ми не відкидаємо того, що протистояння Індія-Китай зараз лише набирає обертів, і в перспективі 5-15 років може вилитися в абсолютно пряме геополітичне суперництво, яке наразі має доволі обмежений характер. Тому Індії потрібно ставати більш активною.

По-друге, незважаючи на те, що Індія не хоче бути перемовником, ми чітко бачимо, що вони хочуть мати неформальне гуманітарне лідерство. Індія сповідує політичний нейтралітет і завжди каже, що вона не хоче займати сторону в будь-якому конфлікті, бо вони свого часу натерпілися від великих воєн, колонізаторів, потім натерпілися від власних воєн із Пакистаном, в тому вони не хочуть втручатися у війни, але вони явно хочуть бути лідерами умовного третього блоку. Тобто, ми повертаємося в часи Холодної війни, коли був західний блок під лідерством США і НАТО, і блок антидемократичних сил, де були Китай і Росія", - розповів експерт.

Також він окреслив низку завдань, які ставить перед собою Індія.

"Зараз створюється третій блок з тих, хто не став на бік сторін. І саме там Індія хоче отримати лідерство. Такі ж повідомлення ми бачимо від Мексики, також є Бразилія, яка начебто підіграє Китаю, але офіційно заявляє про нейтралітет. Тому лідерство Індії в цьому блоці є частиною геополітичного іміджу, вона дійсно має такі амбіції.

По-третє, розуміючи своє балансування з китайцями, Індія має розуміти балансування з іншими країнами в регіоні. Ми бачили, що Україна активно співпрацює з Пакистаном, який передав нам десяток танків, готовий був тренувати наших військових, надавав нам амуніцію та інше озброєння часів Холодної війни. Тобто, Індія розуміє, що постійно гратися з Росією в партнерство не вийде і переключаються на партнерство із США", - додав Краєв.

Також експерт прокоментував нещодавній візит Моді до Москви і його спілкування з Путіним.

"Дуже ймовірно, що Моді в контексті власної позиції і ретрансляції небажання долучатися до будь-яких конфліктів, готовий виконувати роль умовного посередника в питаннях миру, що позитивно позначатиметься на його іміджі. Тому для нього дуже логічно приїхати до України після візиту до Путіна, який дійсно міг передати Зеленському певні меседжі. Допоки це буде вигідно Індії і сприятиме розширенню співпраці Індії зі США, які планують вибивати Росію з великого збройового ринку Індії, Моді гратиме цю роль посередника", - резюмував експерт.

Нагадаємо, прем'єр Індії Нарендра Моді під час свого візиту до Москви домовився з російським диктатором Володимиром Путіним щодо повернення індійців, які воюють в російській окупаційні армії проти України.