RU  UA  EN

Вівторок, 1 жовтня
  • НБУ:USD 40.90
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.90
Політика

Новини

1 жовтня

Всі новини

У Financial Times дізналися про плани Байдена щодо заявки України на членство в НАТО

Президент США Джо Байден буде "просувати статус заявки України на членство в НАТО" до того, як піде з посади.

Про це йдеться у статті видання Financial Times, яке посилається на європейських дипломатів.

Загалом журналісти розповіли про складну ситуацію, в якій опинилася Україна через наступ російських військ на сході, виснаження суспільства, проблеми в енергетичній сфері та нестачі західної зброї.

У 2024 році українські посадовці у розмовах із західними партнерами більш відкрито вже говорять про ймовірність припинення вогню, навіть за умови, що російські війська поки контролюють окуповані території, тоді як раніше це було "табу". Особливо помітні зміни в риториці були під час засідання Генеральної асамблеї ООН в Нью-Йорку. Зокрема, нового голову МЗС Андрія Сибігу вважають більш "прагматичним" за попередника щодо компромісів.

Видання цитує слова одного із неназваних західних високопосадовців, що єдиним рішенням, з яким негласно погоджуються це - "земля в обмін на членство в НАТО".

"Це єдине рішення, всі це знають. Ніхто не каже про це вголос... але це єдина стратегія", - повідомив співрозмовник.

Проте дехто висловлює сумнів, що Росія змириться з членством України. Так, за словами джерела, американський президент Байден "просуватиме статус заявки України на членство в НАТО" до того, як передасть повноваження.

В ОП раніше заявляли, що нема жодного плану з припинення війни, де йшлося б про замороження конфлікту чи передачу РФ територій. Є "план перемоги" Володимира Зеленського, деталі якого поки невідомі. Його представлять українцям лише частково.

Водночас, лише до третини громадян вважають, що переговори з РФ про припинення війни можуть бути лише після звільнення всіх окупованих територій.

Нагадаємо, новий генеральний секретар НАТО Марк Рютте на церемонії вступу на посаду заявив, що безпеку у Європі неможливо забезпечити без сильної України і вона має бути членом НАТО.