RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Потрібно оголосити війну: Бєлковський дав оцінку позовами України проти РФ у суді ООН

Україні не варто сподіватися на рішення міжнародних судів на свою користь, поки вона офіційно не визнала Російську Федерацію країною-агресором. Так прокоментував винесене Міжнародним судом ООН рішення щодо захисту національних меншин в окупованому Криму російський політолог Станіслав Бєлковський, передает gordonua.com.

"Україна наступила на граблі, про які її давно вже попереджали: якщо ти не оголошуєш війну будь-якій країні, то не можеш вважати її агресором. Тут повинна бути чітка послідовність. Спочатку країні потрібно оголосити війну, а потім вже користуватися цим аргументом. Якщо формального стану війни немає, дипломатичні відносини між країнами збереглися, навіть діє безвізовий режим, то не можна апелювати до агресії як аргументу", - заявив політолог.

За його словами, в іншому випадку слова про російську агресію сприймаються лише як політична риторика Києва.

Бєлковський вважає, що у позову України в міжнародному суді немає ніякої перспективи. "Я, звичайно, не закликаю Україну оголошувати війну Росії, але факт є фактом. У нас, як вихідців з СРСР, є проблеми з правовою свідомістю. Нам здається, що суди діють за політичною логікою", - додав експерт.

На його думку, російська влада не виконуватимуть рішення суду - Путін буде тільки робити вигляд, що їх виконує, наприклад у Гаазький суд надішлють папірець, що у Криму збільшено кількість українських шкіл і кримськотатарських класів.

Детальніше про те, що означає рішення Міжнародного суду ООН у Гаазі за позовом України проти Росії читайте у матеріалі "Україна проти Росії: як розуміти рішення суду в Гаазі", опублікованому на "Апострофі".