RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Війна на Донбасі: з'явилися прогнози з важливих переговорів між США і Кремлем

Майбутня зустріч спецпредставника Державного департаменту США по Україні Курта Волкера і помічника президента Росії Владислава Суркова є останнім шансом РФ досягти позитиву у відносинах з новою адміністрацією США.

Про це в коментарі "Апострофу" розповів експерт Інституту Кеннана, керуючий редактор онлайн-журналу Intersection Антон Барбашин.

"Після ухвалення санкційного закону перспектива російсько-американських відносин виглядає вкрай песимістичною, тому будь-яка можливість домовитися щодо Донбасу, принаймні, спроба уникнути радикалізації позиції США в цьому питанні – останній шанс, перш ніж на цих відносинах варто ставити хрест", – упевнений він.

Експерт також зазначив, що Росія буде робити акцент на неприпустимість поставок зброї Україні і на можливе переформатування мирних переговорів.

"Теза проста – поставка летального озброєння підвищить ризики для всіх сторін і вже точно не приведе до умиротворення конфлікту. Єдиний варіант вирішення конфлікту – вихід за межі "Мінську", переклад діалогу у формат Вашингтон – Москва", - упевнений експерт.

На думку співдиректора програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Олексія Мельника, дані переговори будуть результативними, а більш жорстку позицію буде займати представник США.

"Заяви, які будуть зроблені за підсумками зустрічі, можливо, Сурковим, але обов'язково паном Волкером – не скажу, що розкриють багато деталей, але вони нам дадуть зрозуміти, якою може бути подальша, так би мовити, дорожня карта врегулювання конфлікту на Донбасі. Переговорні умови істотно змінилися порівняно з тим, що було до приходу до влади нової президентської адміністрації США. Виходячи з тих заяв, які робив Волкер, деяких інших фактів – я б згадав польоти американського стратегічного розвідувального безпілотного апарату над територією бойових дій – очевидно, що Волкер приїде не з порожніми руками", - сказав експерт.

На думку Олексія Мельника, Волкер навряд чи буде витрачати час на те, щоб вислуховувати російську версію подій на Сході України. До того ж, схоже на те, що Волкер, в традиціях американської політики, діє у рамках своїх повноважень і не зобов'язаний кожен дрібний свій крок обговорювати з Білим домом. Тому від нього варто очікувати більш серйозної переговорної позиції. Фахівець додає, що результати зустрічі, швидше за все, будуть. Але які – зможуть прояснити лише наступні заяви. Можливо, вони вплинуть і на рішення про надання Україні летального оборонного озброєння.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Остання надія Москви: чого чекати від переговорів США і Росії по Донбасу.