RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Остання надія Москви: чого чекати від переговорів США і Росії по Донбасу

Ні США, ні Росія все ще не готові до принципових поступок в українському питанні

Ні США, ні Росія все ще не готові до принципових поступок в українському питанні Курт Волкер (у центрі) під час візиту до зони АТО Фото: U.S. Embassy Kyiv Ukraine

Запланований на кінець серпня візит до Москви уповноваженого США щодо України Курта Волкера пройде, схоже, передусім під знаком нових американських санкцій проти Росії і дискусій про можливе надання Україні летальної оборонної зброї. Співрозмовники "Апострофа" вказують на стратегічний поворот Вашингтона в українському питанні, що означає більш жорсткий діалог з Кремлем. Частиною цього повороту якраз стало призначення Курта Волкера спецпредставником Держдепартаменту щодо України. Згадана зустріч для російського керівництва представляється останнім шансом досягти позитивної динаміки у відносинах зі США. Щоправда, підстав очікувати від зустрічі проривних результатів не так багато.

Бабак і яструб

Незабаром після своєї заяви про доцільність надання Україні летальної оборонної зброї спеціальний представник США на переговорах щодо України Курт Волкер зустрінеться в Москві з помічником президента Росії Владиславом Сурковим. Офіційно про дату зустрічі поки не оголошено. Російські журналісти з посиланням на дипломатичні джерела повідомили, що мова, швидше за все, йде про останні тижні серпня. Візиту Волкера до РФ передувала зустріч глав зовнішньополітичних відомств США та Росії в столиці Філіппін Манілі. Серед іншого, обговорювали і українське питання. За словами держсекретаря США Рекса Тіллерсона, Росія показала "певну готовність" вести переговори про шляхи врегулювання конфлікту в Україні.

Спецпредставником з українського врегулювання Волкер був призначений місяць тому – 7 липня. Своїми заявами він виправдав очікування, оскільки американське середовище відгукувалося про Волкера, в минулому посла США в НАТО, як про типового "яструба", від якого не варто очікувати будь-яких реверансів у бік Москви. Так, думку, що надання Україні американської оборонної зброї лише загострить ситуацію на Донбасі, Волкер наприкінці липня назвав просто помилковою. За його словами, адміністрація Трампа розглядає такий крок. Минулого місяця представник Держдепу відвідав Схід України, після чого назвав конфлікт справжньої гарячою війною. А також зустрівся з чиновниками з ЄС, НАТО, Німеччини, Франції і Великобританії.

Згадані зустрічі відбуваються на тлі нового витка загострення російсько-американських відносин, викликаного черговими санкціями США проти Росії і заходами, що вживає у відповідь Москва. Дональд Трамп підписав відповідний закон на початку серпня. Кремль відповів вимогою скоротити кількість співробітників посольства США в РФ на 750 осіб.

"Фігура Волкера пов'язана з певним поворотом у стратегічному підході до вирішення українсько-російського конфлікту, – сказав у коментарі "Апострофу" політичний аналітик Інституту євроатлантичного співробітництва Володимир Горбач. – Поставки зброї насправді були б серйозним кроком вперед, і навіть фактичне скасування ембарго на поставки зброї і комплектуючих. Але найголовнішим свідченням цього розвороту стала політика санкцій з боку Конгресу, яка означає, що США входять у безпосередній контакт з РФ і шляхом переговорів Волкера з російськими представниками будуть вести куди більш інтенсивну і відверту розмову, ніж та, що велася в рамках "нормандського формату". США приступають до ще більш жорсткого тиску на російську сторону. Поєднуватимуть всі засоби: і дипломатичні, і економічні (через санкції), і військово-мілітарні (через допомогу зброєю Україні)".

Порядок денний зустрічі

Запрошений експерт Інституту Кеннана, керуючий редактор онлайн-журналу Intersection Антон Барбашин дотримується думки, що зустріч Суркова з Волкером являє собою "останню надію Москви" досягти хоч якогось позитивного розвитку відносин з новою адміністрацією США. "Після ухвалення санкційного закону перспектива російсько-американських відносин виглядає вкрай песимістичною, тому будь-яка можливість домовитися щодо Донбасу, принаймні, спроба уникнути радикалізації позиції США в цьому питанні – останній шанс, перш ніж на цих відносинах варто ставити хрест", – упевнений він.

Москва, вважає Барбашин, спробує представити поставки озброєнь Україні як крок до ескалації. Іншою основною тезою буде те, що прямий американо-російський діалог нібито може бути більш продуктивним: "Теза проста – поставка летального озброєння підвищить ризики для всіх сторін і вже точно не призведе до умиротворення конфлікту. Єдиний варіант вирішення конфлікту – вихід за межі "Мінська", переведення діалогу у формат Вашингтон – Москва".

"Думаю, що це дійсно буде дуже важлива зустріч, – сказав "Апострофу" співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Олексій Мельник. – І заяви, які будуть зроблені за підсумками зустрічі, можливо, Сурковим, але обов'язково паном Волкером – не скажу, що розкриють багато деталей, але вони нам дадуть зрозуміти, якою може бути подальша, так би мовити, дорожня карта врегулювання конфлікту на Донбасі. Переговорні умови істотно змінилися порівняно з тим, що було до приходу до влади нової президентської адміністрації США. Виходячи з тих заяв, які робив Волкер, деяких інших фактів – я б згадав польоти американського стратегічного розвідувального безпілотного апарату над територією бойових дій – очевидно, що Волкер приїде не з порожніми руками".

На думку Олексія Мельника, Волкер навряд чи буде витрачати час на те, щоб вислуховувати російську версію подій на Сході України. До того ж, схоже на те, що Волкер, в традиціях американської політики, діє у рамках своїх повноважень і не зобов'язаний кожен дрібний свій крок обговорювати з Білим домом. Тому від нього варто очікувати більш серйозної переговорної позиції. Фахівець додає, що результати зустрічі, швидше за все, будуть. Але які – зможуть прояснити лише наступні заяви. Можливо, вони вплинуть і на рішення про надання Україні летального оборонного озброєння.

Курт Волкер (другий зліва) вважає думку про те, що надання Україні американської оборонної зброї
лише загострить ситуацію на Донбасі помилковою. Фото: U.S. Embassy Kyiv Ukraine

Науковий співробітник Інституту всесвітньої історії НАН України Сергій Толстов вважає, що, на відміну від екс-помічника держсекретаря США у справах Європи і Євразії Вікторії Нуланд, Курт Волкер справляє враження "серйозного експерта з солідним дипломатичним досвідом". Він згоден з думкою, що Волкеру дана "дуже широка свобода дій".

"Волкер не буде включатися в різні інтриги і постарається максимально точно зрозуміти глибину позиції всіх сторін. Його поїздка Європою була фундаментальною – він, по суті, зустрівся з усіма людьми, думка яких має відношення до проблеми", – сказав Толстов "Апострофу". На зустрічі з Сурковим можна очікувати від нього якихось конкретних пропозицій щодо врегулювання, і спроби зрозуміти, чи готова Москва в цьому брати участь. Кремль, вказує Толстов, очевидно зацікавлений у такій зустрічі, оскільки бажає продовження переговорів і щодо Донбасу, і щодо Сирії, і щодо КНДР. І поки що російське керівництво не зациклюється на нових американських санкціях, тому що розуміє, що їх введення відображає, зокрема, конфлікт гілок влади в США.

Наслідки

Москва уявляє цей візит цікавим для себе. Кремлю може здаватися, що прямий діалог зі США, замість дискусії у форматі "нормандської четвірки", для нього більш вигідний. Але чи так є насправді?

Білий дім ще раніше виявився нездатним піти на істотні поступки Москві. Тіллерсон зобов'язаний гнути президентську лінію на поліпшення відносин з Росією, одночасно не даючи Конгресу приводів запідозрити Білий дім у здачі американських інтересів. Виходить, після чергового публічного протистояння США з Росією поступки ще менш вірогідні. І якою б не була реакція Європи на свіжі американські санкції, які б не робили заяви німецькі політики другого ешелону про необхідність тимчасово "забути про Крим" і перейти до розрядки з Росією, американо-російські відносини далекі від оптимальних. Вашингтон (якщо брати його цілком, з Конгресом) і Москва не готові до принципових поступок, в тому числі щодо України.

Сергій Толстов вказує на те, що США не збираються ставати учасником "нормандського формату" або його альтернатив. А саме цей формат залишається основним для врегулювання конфлікту на Донбасі. Остання зустріч у "нормандському форматі" пройшла восени минулого року. Планується, що незабаром представники четвірки спробують домовитися про нову.

Від зустрічі Волкера з Сурковим Толстов не очікує якогось прогресу в політичному врегулюванні конфлікту на Донбасі: "Припускати, що Волкер про щось домовиться з Сурковим, а Кремль це з радістю підтримає, при тому що з [екс-главою МЗС Німеччини Франк-Вальтером] Штайнмайєром та [екс-главою МЗС Франції Жан-Марком] Еро було домовлятися зручніше – я не бачу підстав для такого розкладу. Москва не буде здавати свою позицію і йти на поступки без розуміння власної вигоди".

Схожої думки дотримується і Антон Барбашин. Він вказує на те, що Вашингтон, як і раніше, не може собі дозволити виглядати слабко і, тим більше, йти на компроміси без серйозних виграшів. Навряд чи готова до них і Москва.

"Якийсь фактор невизначеності все-таки залишається. Москва свідомо взяла паузу з відповіддю на санкційний закон і, мабуть, вичікує закінчення переговорів Волкера – Суркова. Але це, швидше, ілюзія", – додав він.

Володимир Горбач згоден, що зустріч навряд чи здатна принести проривні результати. Майже напевно росіяни продовжать гнути свою лінію і будуть намагатися відповідати асиметрично і опосередковано: "Я не очікував би від росіян поступок. Думаю, вони будуть терпіти, зціпивши зуби. Принаймні, до президентських виборів березня наступного року. Чи можуть росіяни йти на певну ескалацію? Можуть, але дуже обережно, і бажано – не своїми руками, а північнокорейськими, асадівскими або ще якимись іншими. А між тим все одно терпіти, терпіти і ще раз терпіти..."

Читайте також

Ядра Путіна: чи спрацює останній аргумент Кремля

Путін не має іншого виходу, окрім як намагатися залякати країни Заходу

Повернення "блудних синів": чи допоможе Україні ЄС з ухилянтами за кордоном

Реальних юридичних підстав для примусового повернення військовозобов'язаних із Європи до України немає

План успіху для України: чому Вашингтон знову обіцяє нам перемогу

У США заговорили про серйозну допомогу Україні, і це не схоже на передвиборчі обіцянки