RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

28 квітня

Всі новини

Надання летальної зброї Україні: екс-заступник глави НАТО назвав наслідки для РФ

Колишній заступник генерального секретаря НАТО Олександр Вершбоу вважає, що США повинні надати Україні летальне озброєння з метою зрушити з мертвої точки переговори, які зайшли у глухий кут.

Про це він повідомив в інтерв'ю DW.

На думку Вершбоу, з приходом до влади Дональда Трампа Україна отримала реальні шанси отримати летальне озброєння.

"Як друг України, я сподіваюся, що США вирішать зняти заборону колишнього президента Обами на надання летальної оборонної зброї, щоб Україна мала можливість себе захистити", - сказав він.

На думку Вершбоу, рішучий крок США допоможе спецпредставнику Курту Волкеру досягти прогресу в переговорах. Дипломат вважає, що в разі передачі зброї росіяни зрозуміють, що не зможуть протистояти ій і втратять односторонню перевагу. При цьому зазначає, що якщо Росія почне виконувати мінські угоди, то надавати зброю і не доведеться.

"США сигналізують про те, що збереження глухого кута у переговорах може призвести до надання збройним силам України смертоносної оборонної зброї, у тому числі протитанкової", - зазначив Вершбоу.

Дипломат висловив впевненість, що надання зброї Україні не призведе до ескалації, як про це говорить Москва, а дозволить досягти дипломатичних успіхів.

"Ця зброя не спрямована на надання Україні можливості досягти військової перемоги. Вона поставить сторони в рівні умови з тим, щоб покращити шанси на досягнення рішення в рамках Мінських домовленостей", - упевнений він.

Також Вершбоу зазначив, що Трамп прийняв багато позитивних кроків для підтримки України і побоювання з приводу його великої угоди з Путіним на виправдалися.

Раніше американський сенатор Джон Маккейн пояснив, чому потрібно надати Україні летальну зброю.