RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

4 травня

Всі новини

Введення миротворців ООН на Донбас: в Україні назвали 10 важливих моментів

Можливе запрошення в Україну миротворчої місії ставить перед Києвом ряд викликів, до частини яких наша країна поки не готова.

Таку думку висловив представник України в підгрупі з безпеки Тристоронньої контактної групи Євген Марчук на своїй сторінці в Facebook, де перерахував десять важливих нюансів запрошення миротворців на Донбас.

"По-перше, запрошення іноземних військових підрозділів зі зброєю на територію України відповідно до нашого законодавства можливе лише за згодою Верховної Ради.

Друге, країна, яка ініціює направлення такої місії, повинна дуже докладно аргументувати свою пропозицію. Для нашого випадку це буде не зовсім просто. Якщо ми в реченні вкажемо агресію Росії це буде означати війну двох держав. Миротворці, як правило, в таких випадках не беруть участь. Якщо ми не вказуємо агресію Росії, значить у нас внутрішній громадянський конфлікт і тоді миротворці можуть брати участь.

Третє, обов'язково потрібна згода сторін. Для нас ОРДЛО не є стороною. Для нас стороною є Росія, як країна агресор. Чи погодиться Росія бути стороною конфлікту та ще в рішенні ООН? Не думаю", - написав Марчук.

За його словами, якщо РФ виведе свої війська з Донбасу, то стороною конфлікту стають бойовики "ДНР" і "ЛНР", яких Києву доведеться офіційно визнати, а також те, що в Україні відбувається внутрішній громадянський конфлікт.

"Четверте, голосування у Радбезі швидше за все Росія заблокує. Голосування Генеральною Асамблеєю ООН з такого питання дуже проблематично.

П'яте, припустимо, що всі ці проблеми вирішено позитивно для України. Тоді Радбез ООН формує передову групу фахівців, яка виїжджає на місце і дуже детально вивчає поле своєї майбутньої діяльності. Її доповідь докладно обговорюється в Радбезі і визначається чисельність Місії, її бюджет, ротація і страхування персоналу, рівень озброєності, і інші деталі. Наприклад, Місія бере під контроль всю контактну лінію (426 км.) І неконтрольований України ділянку держкордону (406 км.700 м.)? Або як то інакше? Яка тоді повинна бути чисельність і бюджет такої Міссі? Вона отримує доступ до будь-яких об'єктів на тимчасово окупованій території?

Шосте, якими правовими нормами, статутами, законами буде регулюватися застосування зброї членами місії на території України, особливо на ураження (зрозуміло, що буде виписано, що тільки з метою самозахисту). В принципі, міжнародна практика є. Але як буде в українському випадку? Хто буде розслідувати факти неправомірного застосування зброї членами Місії, особливо, з летальними наслідками.

Сьоме, після утруски всіх цих питань Радбез ООН звертається до країн членам ООН, які як правило мають досвід миротворчої діяльності, виділити певну кількість військовослужбовців певних військових спеціальностей для цієї місії з командиром.

Восьме, створюється командування Місії, яке бере активну участь у формуванні контингенту Місії. Я впевнений, якщо Росія погодиться на цю миротворчу місію, вона буде наполягати не тільки включити її контингент до складу Місії, але і ввести свого представника до складу командування Місії. Якщо Росія не сторона конфлікту, а це швидше за все буде умовою Росії на цю Місію, тоді ніяких аргументів для заперечення щодо включення її контингенту і представника в командуванні Місії немає.

Дев'яте, оскільки Місія діятиме де-юре на території України (в тому числі і за лінією фронту) то Україна, як ініціатор Місії, повинна взяти на себе певні зобов'язання щодо забезпечення нормальної діяльності Місії. Які?

Ну і десяте, - дуже проблематичним є припущення про те, що головним завданням Місії буде забезпечення виборів на окупованій території", - написав Марчук.

Нагадаємо, раніше президент України Петро Порошенко заявив, що восени Київ представить ініціативу щодо введення миротворців ООН на Донбас.