RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Стало відомо, який неприємний сюрприз Україна готує Путіну

Прийняття Верховною Радою закону про реінтеграцію Донбасу з офіційним визнанням Росії як країни-агресора значно зіграє на руку Україні та вдарить по Кремлю.

Про це в коментарі "Апострофу" повідомили експерти.

Дипломат, експерт "Майдану закордонних справ" Олександр Хара в цьому контексті вказує на необхідність визнання окупації на законодавчому рівні.

"Президент часто говорить про збройну агресію на сході України, але в правовій площині і державній політиці це не реалізовано. Наприклад, як ми можемо вимагати виконання якихось конвенцій, коли в конфлікті ми використовуємо визначення "заручники", а не "військовополонені"? Як ми можемо говорити про правовий статус наших ЗСУ, які застосовують силу на території України без військового положення і військової агресії, а армія не може бути використана у внутрішньому конфлікті", - зазначає він.

При цьому прийняття закону допоможе Україні здобувати перемогу у міжнародних судах і змінить відношення європейських партнерів.

"Це потрібно визнати для того, щоб були успішні справи в міжнародних судах, і наша дипломатія не викручувалася і не придумувала нісенітницю, показуючи, що це гібридна війна. Це дасть можливість для того, щоб європейці змінили тон, адже якщо це не війна, то ми будемо далі торгувати з Росією і можна мати справу з Путіним, це ж не війна. Але якщо це війна, то, ймовірно, і Європа має вже по-іншому ставитися до РФ", - зазначив Хара.

На позитивні зміни у разі визнання окупації вказує і аналітик "Українського інституту майбутнього" Ігар Тишкевич. За його словами, в такому випадку вся відповідальність за підтримання життєдіяльності мирного населення буде покладена на Росію.

"Якщо сьогодні Київ змушений виправдовуватися, чому не виплачуються пенсії, не подається світло або тепло, то в разі прийняття закону рішення будь-якого гуманітарного питання буде проявом доброї волі Києва, але ніяк не зобов'язанням", - наголошує він, додаючи, що Росії очевидно не сподобається такий сценарій, адже повне фінансування регіонів буде повною мірою покладено на РФ.

Детальніше читайте в повному тексті матеріалу "Апострофа": "Україна готує Росії новий статус: чи допоможе це повернути Донбас".