RU  UA  EN

Неділя, 23 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 червня

Всі новини

Військовий експерт розповів про хитрий план Кремля щодо дестабілізації ситуації в Україні

Росія намагається дестабілізувати Україну, включивши до її складу так звані "ДНР" та "ЛНР" за допомогою Мінських угод.

Таку думку в інтерв'ю "Апострофу" висловив директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський.

"Для Росії головне – змусити Україну піти на її умови, а саме - прийняти у свій склад Донбас з тими виборами, які там влаштує Росія. Це явно дестабілізуючий елемент для всього політичного устрою України, який здатний загальмувати або зробити неможливою її євроінтеграцію", - каже експерт.

Ще одним важливим завданням для Росії щодо України - зберегти її в зоні свого впливу.

"На глобальному рівні в неї трошки інші завдання. Це запровадження режиму керованого хаосу, за якого Росія зможе диктувати свої правила. А стосовно України – не відпустити її з орбіти свого впливу, запровадивши в її політичне тіло ось таке чужорідне утворення, як луганська і донецька "республіки", - пояснює Сунгуровський.

При цьому такий стан справ є неприйнятним для України.

"Якщо б навіть політичне керівництво пішло на це, то патріотичні рухи всередині України цього не дали б зробити. І це призвело б до внутрішньої дестабілізації", - відзначає експерт.

Також Сунгуровський висловив думку, що Мінські угоди були підписані заради того щоб втягнути Росію в процес переговорів. Але існуючий зараз формат працює тільки на 15% - в частинах припинення вогню і обміну полоненими. Стратегічні питання на переговорах не розглядаються.

"Люди, які беруть участь у мінському процесі, ніякої політичної відповідальності не несуть. Мінські домовленості ніде не ратифіковані, вони підписані, але це парафування, а не ратифікація. Єдина складність в тому, що цей документ згадується в резолюції Ради безпеки ООН №2202, де говориться, що Мінські домовленості – це шлях до вирішення конфлікту", - констатує Сунгуровський.

При цьому він додає, що до уваги також варто приймати рішення Міжнародного кримінального суду про визнання міжнародного конфлікту в Україні. При цьому країною агресором ясно визначена Росія.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": В оточенні Путіна є дві групи, від однієї з них залежать зрушення на Донбасі - військовий експерт.